Подршка Министарства рударства и енергетике граду Зрењанину - градоначелник потписао уговор о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова 

Градоначелнику Зрењанина Симу Салапури данас је, на свечаности у Палати “Србија” у Београду, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић уручила уговор о суфинансирању Програма енергетске санације породичних кућа и станова, а на основу спроведеног Јавног позива за доделу средстава за финансирање програма који спроводе јединице локалне самоуправе. 
 
 
 
 
Укупна средства подстицаја за реализацију програма Града Зрењанина износе 30 милиона динара, од чега Министарство рударства и енергетике обезбеђује 15 милиона динара, а још толико локална самоуправа. Град Зрењанин ће, као и претходних година, путем јавних позива одабрати привредне субјекте који се баве производњом, услугама и радовима на енергетској санацији објеката, а потом и домаћинства, као крајње кориснике средстава подстицаја намењених замени столарије, термичкој изолацији породичних кућа и станова, унапређењу термо-техничког система, уградњи соларних колектора за припрему потрошне топле воде или уградњи соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе. 
 
 
 
 
Министарка Дубравка Ђедовић, обраћајући се представницима 131 града и општине у Србији, којима су уручени уговори, истакла је да се овај програм реализује у сарадњи са Светском банком, те да је енергетска ефикасност нешто што се тиче свих потрошача, било да су у питању домаћинства, јавне установе или привредни субјекти.
“Држава је улагања у енергетску ефикасност представила као приоритет, а да бисмо имали резултат какав желимо, неопходна су улагања у јавне објекте, али и подршка грађанима да смање потрошњу енергије у својим домовима и то спроводимо заједно, кроз овај програм, у протекле три године”, казала је Ђедовић и додала да је до сада око 20 хиљада домаћинстава имало прилику да спроведе неку од мера енергетске ефикасности, субвенционисаних у износу од 2,6 милијарде динара, при чему 50 одсто трошкова покривају држава и јединице локалне самоуправе, а 50 одсто сами грађани. 
 
 
 
“У новом јавном позиву, близу једне милијарде динара обезбедило је министарство рударства и енергетике, а градови и општине додатних 800 милиона, и то је новац који ће грађани добити бесповратно. По први пут, на овом јавном позиву, за више мера грађани могу да добију и до 65 одсто износа инвестиције, значи повећао се износ субвенција, уколико се грађани пријаве за више од једне мере. Своју потрошњу енергије, само кроз овај позив, моћи ће да смањи између осам и девет хиљада домаћинстава, уз очекиване уштеде енергије од 90 милиона киловат сати годишње и смањење емисије угљен-диоксида од 40 хиљада тона годишње”, објаснила је министарка Ђедовић.     
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да Град Зрењанин и ове године наставља активности у области енергетске ефикасности и учешће у програму Министарства рударства и енергетике. 
“У претходном периоду укупна вредност субвенција за спровођење мера енергетске ефикасности и смањење нивоа угљен-диоксида у граду Зрењанину достигла је скоро 50 милиона динара, извршена је замена око 5.000 квадратних метара столарије у домаћинствима, 157 котлова са чврстим горивом на котлове на природни гас, а мере смо примењивали и на великом броју школских објеката, кроз пројекте НИС “Заједници заједно”, из других извора финансирања од стране Републике и Покрајине, кроз пројекте прекограничне сарадње... Очекујем врло брзо расписивање јавног позива ка привредним субјектима, који ће изводити радове, а потом и ка домаћинствима, како би процедуру регулисану данашњим уговором, реализовали што успешније”, нагласио је градоначелник Салапура. 
  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7097/UGOVOR_BGD_ENERGETSKA_SANACIJA_0.jpg