Положено цвеће на “Бошњаковом салашу” - годишњица трагичне погибије Руже Шулман, Коче Коларова и још тројице родољуба

Након уређења простора на некадашњем “Бошњаковом салашу”, у атару поред пута за Михајлово, и рестаурације спомен-обележја, сваког 26. јула обележава се годишњица од трагичних догађаја првог ратног лета у Зрењанину, 1941. године, када су на том месту погубљени од окупатора наши суграђани Ружа Шулман, Владимир Коларов Коча, Франк Самуел Шандор и Кикинђани Алдан Тибериј и Стојан Арсенов.
 
 
 
 
Цвеће на спомен-обележје данас су положили су представници Града Зрењанина, Организације резервних војних старешина (ОРВС) Зрењанин, Удружења војних пензионера града Зрењанина и градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата - СУБНОР. У име Града Зрењанина церемонији су присуствовали члан Градског већа Саша Кандић и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић
 
Обраћајући се овом приликом присутнима, председница ОРВС Зрењанин Тања Дуловић поручила је, између осталог, да се морамо сећати свих младих људи који су дали своје животе у борби против окупатора и да ниједна жртва за слободу није била узалудна.    
 
 
 
 
Спомен-обележје на “Бошњаковом салашу”, дело арх. Тибора Бенцеа, подигнуто је шездесетих година прошлог века, а обновљено 2020. године, када је простор додатно оплемењен постављањем пригодне спомен-плоче, стола и клупа за одмор, као и нове прилазне стазе. У уређењу споменика и околног простора учествовали су Завод за заштиту споменика културе града Зрењанина, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање,  борачка и социјална питања и активисти Организације резервних војних старешина Зрењанина и МЗ “Доситеј Обрадовић”. Обнова споменика извршена је у оквиру активности локалне управе на ревитализацији спомен-обележја и меморијалних простора, посвећених личностима и догађајима из оба светска рата.
 
 
 
Ратна прича о Ружи Шулман и Кочи Коларову остала је као сведочанство отпора против фашизма и немачке окупације, а с обзиром да су били и вереници, заједничким одласком у смрт прекинути су снови о брачном и породичном животу, које су имали, а подредили су их револуцији и борби за слободу. Окупатори су Ружи, која је тада имала 24 године, понудили живот у замену да изда још неког од припадника отпора, али је она то одбила. Три године старији Коча био је и песник, а обоје су се веома млади прикључили омладинском револуционарном покрету и заједно радили на његовом омасовљењу у средњем и северном Банату. Стрељани су у знак одмазде за паљење жита од стране партизанског одреда, недалеко од места где се данас налази спомен-обележје. 
 
 
Именом Руже Шулман названо је једно од првих нових стамбених насеља у послератном Зрењанину и у његовом средишту подигнута јој је спомен-биста, рад вајарке Љубице Тапавички. Улица Коче Коларова представља једну од најважнијих саобраћајница на територији МЗ “Доситеј Обрадовић” и градског језгра Зрењанина. Зрењанинска гимназија такође је једно време носила назив “Коча Коларов”, као и чувени омладински хор, који је постизао запажене резултате и у европским оквирима. Спомен-биста му је постављена 1963. године у дворишту гимназије, аутор је такође Љубица Тапавички.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7103/VENCI_MIHAJLOVACKI_DRUM_2023_0.jpg