Градоначелник у посети погонима компаније “Мелер”: успешан колектив, који у потпуности оправдава концепт рада у зрењанинским пословним зонама

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, помоћницом градоначелника Цицом Вучковић и директором Регионалне привредне коморе Предрагом Станковим, посетио је данас погоне немачке компаније “Мелер протектив систем” (Mehler protective system DOO). Повод за посету јесте проширење производних капацитета, отварање нове производне хале, али и чињеница да компанија ове године обележава 15 година од почетка рада у Зрењанину, у оквиру пословне зоне “Багљаш”.  
 
 
 
 
“Захваљујући оваквим привредним колективима, концепт рада у нашим индустријским зонама у потпуности показује свој учинак и прави капацитет. Компанија “Мелер протектив систем” била је међу првим гринфилд инвеститорима у индустријској зони на Багљашу. Током петнаест година пословања два пута су ширили производне капацитете - 2011. године и 2022. године - и то јесте показатељ нама у Градској управи, у граду, да смо добар партнер страним инвеститорима. Битан показатељ успешности пословања су и нова запошљавања и у овом тренутку у Мелеру је 700 запослених, стабилан су послодавац, максимално извозно оријентисани и Немачка је међу прве три земље у које се извозе производи из Зрењанина и околине, са уделом од близу 20% укупног извоза са територије средњег Баната. Верујемо да ће проширење капацитета у Мелеру допринети да извоз у ту земљу буде још већи”, истакао је градоначелник и додао да су овакве посете, уз непосредно упознавање с процесом производње и разговор са запосленима, најбољи начин да се сагледају привредни потенцијали којима град располаже.
 
 
 
 
“Преовлађује задовољство запослених, услови рада су добри, видели смо у магацинима робу припремљену за извоз - једном недељно одавде одлази пут Европске уније - процес производње је стабилан, тако да све то даје позитивну слику из ове индустријске зоне. Готово да нема компаније која, по доласку у Зрењанин, није ширила своје капацитете или изградила неку нову халу. У Зрењанину је присутан привредни замах и верујем да ће све оно што тек долази, уз компанију “Линглонг”, уз изградњу аутопута, додатно ојачати Зрењанин на екомонској мапи Србије”, казао је градоначелник Салапура.   
 
 
 
 
“Мелер протектив систем” бави се специјализованом текстилном производњом - израдом заштитне опреме и опреме посебне намене. Запошљава различите радне профиле - шиваче, кројаче, мајсторе на индустријским машинама, раднике на специјалним машинама, контролоре квалитета, помоћне раднике. Осим у Зрењанину, производња се од фебруара ове године одвија и у погону у Александрову, општина Нова Црња, где тренутно ради око 80 запослених. Директорка Даринка Радић истиче да је у последњих годину дана запослено 311 нових радника и отворен још један погон у Зрењанину. 
 
 
 

“Све то је резултирало значајно већим извозним капацитетима, а производњу обављамо искључиво за нашу матичну компанију, која је и оснивач фирме, са преко 40 година у овом послу - производњи заштитне опреме - и лидер је у европским размерама. Пуну пажњу посвећујемо запосленима, бавимо се том позитивном микро-климом у пословању, важно нам је да радници буду задовољни и да, кроз то задовољство, заједно дођемо до добрих резултата. За нама је петнаест успешних година у Зрењанину, нашли смо тржиште рада потребно за овај вид индустрије и у сарадњи с локалном самоуправом радићемо на укључењу у систем дуалног образовања и обезбеђењу радне снаге и за наредни период. Уз школован кадар, прикључују нам се и радници из других предузећа, привучени добрим условима рада, тако да с те стране немамо проблема”, истакла је директорка Радић.   
 
 
 
 
ФОТОГРАФИЈЕ: Александар Блануша

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7141/Mehler_Protective_System_0.jpg