Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је вечерас у Градској башти Спортски камп Зрењанин

Министар без портфеља задужен за координацију активност и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је вечерас у Градској башти "Спортски камп Зрењанин" који је организован у сарадњи тог министарства и Града Зрењанина.

Пред свечаност отварања кампа организован је пријем у кабинету градоначелника Симе Салапуре.

 

 

Обраћајући се младима из дијаспоре и младима из региона, учесницима тог кампа Милићевић и пожелевши им добродошлицу у Србију и Зрењанин изразио уверење да су њихови први утисци већ позитивни и да су осетили гостопримство у нашем граду.
- Увек сте добродошли у Србији и то увек треба да имате на уму. Ма где живели ви сте Срби и то никада немојте да заборавите и никада немојте да заборавите неколико ствари које су важне у свему овоме што ми радимо, чему велика захвалност градоначелнику и граду Зрењанину што су препознали важност ове иницијативе чија је суштина да вас подстакне да размишљате о Србији – рекао је министар Милићевић.

 


Указујући да су млади из дијаспоре најбољи амбасадори наше земље, министар их је замолио да граде пријатељства у државама у којима живе али да чувају наш језик, нашу ћирилицу, наш идентитет и културно-историјско баштину ,јер уако тога нема, истакао је, нема ни народа.

 


Говорећи о кампу у нашем граду, навео је да је Зрењанин право место за одржавање Спортског кампа јер је реч о граду спортског духа и Европском граду  спорта.
- Циљ овог кампа јесте да јачамо спортски дух, да размишљате управо како размишљају спортисти и драго ми је што је данас са нама Момир Рнић, легенда  југословенског рукомета. О таквим људима разговарајте, учите од њих и тако градите спортски дух. Убеђен сам да ћете наредне дане овде у Зрењанину провести у позитивној атмосфери каква је данас на почетку и да ћете се вратити не само у Зрењанин већ у Србију да заједно са нама градимо и развијамо нашу прелепу Србију -  казао је још министар Ђорђе Милићевић.

 

 

Захвалио је градоначелнику Сими Салапури и његовим сарадницима, као и Граду Зрењанину што су препознали важности и значај ове иницијативе.

 


 Учеснике Спортског кампа поздравио је вечерас и градоначелниК Симо Слапура наводећи да у Зренајнину на једном месту могу видети све, културу и традицију српског народа и не само српског народа него и народа који овде заједно живе у складном суживоту и заједништву.

 


- Овде у Војводини и у Зрењанину можемо видети како то заједништво и поштовање може једну локалну заједницу да гура напред и како можемо да напредујемо и будемо још бољи. С друге стране Зрењанин традиционално негује и спортски дух, а данас је са нама и освајач две олимпијске медаље, Момир Рнић, а зрењанински спортисти освојили су укупно 24 олимпијске медаље. Мислимо да су тај олимпијски дух у нашем граду и ти спортски идоли свакако и вама драга деца могу бити водич, узор и мотив за даље напредовање. Управо сматрамо да те две предности, поштовање који имамо, тај спортски дух и фер плеј су нешто што треба да баштинимо и нешто што је карактеристично за Зрењанин и ово поднебље и што нас на неки начин чини специфичним. Те две особине треба да буду и циљ овог кампа јер, ако их имате свакако да можете да будете добри радници, добри инжењери, професори,  добри чланови ваше заједнице и чланови друштва  рекао је градоначелник.
Пожелео је да из нашег града и Србије понесу лепе успомене и да се врате и захвалио  министарству на одличној иницијативи и свима који су дали допринос да се овај камп одржи у нашем граду.

 

 

Уговор на основу којег се одржава летњи камп за младе из дијаспоре градоначелник Салапура и представници још 21 града и општина потписали су са министром без портфеља у Влади Републике Србије задуженим за координацију активности и мера у односима са дијаспором Ђорђем Милићевићем јуна ове године. 

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7129/SPORTSKI_KAMP_2023_00.jpg