Посетом месној заједници Орловат настављена акција “Да нам села буду ближа” - данашња посета била прилика за сумирање учињеног и разговор о будућим плановима

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима - замеником Сашом Сантовцем и представницима јавних комуналних предузећа и Одељења за привреду Градске управе, посетио је данас месну заједницу Орловат.

 

 

Та посета организована је у склопу акције “Да нам села буду ближа”, а током састанка у просторијама Месне заједнице „Орловат“ разговарао је с новим руководством месне заједнице, али и са представницима неколико удружења, међу којима су сточари, ватрогасци, ловци, еколози, културно – уметничко друштво, фудбалског клуба, као и  представници основне школе у том селу и мештани који су претрпели штету приликом недавног невремена које је задесило Орловат.

Након састанка, уследила је и посета пољопривредном газдинству Станков.  

 

 

Градоначелник Салапура је казао да је данашња посета била прилика за сумирање учињеног и разговор о будућим плановима.
-  Оно што смо урадили јесте унапређење водоснабдевања, бушење новог бунара, а што се тиче путне и железничке инфраструктуре, има много улагања. Конкретно, када је путна инфраструктура у питању, већ на јесен почињемо да радимо Тамишку улицу, а у току је пројектовање локалног пута Орловат – Ботош и до краја године очекујемо исходовање грађевинске дозволе, а затим ћемо тражити финансијска средстава за реализацију такве инвестиције – казао је градоначелник.

 

 

Истакао је и да се након 60 година на релацији Тител - Орловат и Орловат - Лукићево ради реконструкција теретне пруге.
- Укупна дужина  је једанаест километара и то ће свакако допринети побољшању железничког саобраћаја, а када су у питању остале инвестиције у Орловату, радили смо такође на унапређењу јавне расвете, а што се тиче неких будућих улагања, озбиљних улагања морамо имати у основну школу „Урош Предић“, пре свега у енергетску ефикасност.

- План је да улажемо и у делу који се тиче туризма, наиме речног туризма, будући да постоји група ентузијаста, грађана са територије ове месне заједнице који имају озбиљан капацитет да унапреде туристички потенцијал овог места, за шта и лично сматрам да постоји – додао је он.

 

 

 

Како је навео, тражиће се и средства за реализацију Спомен - куће Урошу Предићу, најпознатијем Орловаћану познатом и ван граница Србије.
- Као и сваки пут желим да разговарам с добрим домаћинима са породичним људима који живе и обитавају на селу и држе ово село живим, али и преносе својим поколењима поруке које показују да може да се живи на селу. Наравно да није лако, овде смо данас у породичном газдинству породице Станков и мислим да је она прави пример складног живота на селу – рекао је градоначелник Салапура.

 


Ален Гвозденовић председник савета МЗ „Орловат“ рекао да је нови Савет месне заједнице пре око месец дана ступио на дужност и захвалио градоначелнику и његовим сарадницима на данашњој посети и доброј комуникацији са мештанима.
Посебно је указао и на добру сарадњу Месне заједнице са локалном самоуправом.

 

 

 Пољопривредник Мирослав Станков, како је навео, бави се ратарством, сточарством и повртарством и поседује 200 хектара земље на којој сеју сунцокрет, пшеницу и кукуруз, а у неколико наврата користио је и разне субвенције захваљујући којима су набавили и нове пољопривредне машине. Захваљујући помоћи Града претходних година успели су да набаве и нове јунице и искористе субвенције за бунаре.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7121/DSC_4568_00.jpg