У току су радови на адаптацији амбуланте у МЗ “Сава Ковачевић”, с циљем пресељења садашње КОВИД амбуланте, инвестиција од 5 милиона динара  

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура обишао је данас радове на адаптацији објекта на углу улица Мостарске и Радноти Миклоша, на територији Месне заједнице “Сава Ковачевић”, у који је предвиђено да се пресели садашња КОВИД амбуланта, смештена у здравственој станици у Барањској улици, насељу “Зелено поље”. 
 
 
 
 
Објекат некадашње амбуланте у МЗ “Сава Ковачевић” није у употреби неколико година, те ће се овим радовима постићи двоструки ефекат: адаптацијом ће бити поново у функцији, а оно што је у овом тренутку још важније, амбуланта у насељу “Зелено поље” поново ће бити доступна грађанима тог дела Зрењанина. Избијањем пандемије, 2020. године, амбуланта у Барањској је постала КОВИД центар, а како његово укидање није у надлежности града, једина могућност била је измештање у прикладнији простор, сходно значајно смањеном броју инфицираних и тренутним потребама Дома здравља.    
 
Планирано је да радови буду завршени до 20. септембра. Уз градоначелника, радове су данас обишли и директор Дома здравља Зрењанин др Милан Миљуш, као и представници месних заједница “Сава Ковачевић” и “Зелено поље” и извођача радова, предузећа “Монт” из Зрењанина.
 
 
 
 
Градоначелник Салапура рекао је да се, на основу иницијативе Месне заједнице „Зелено поље" и сугестија великог броја грађана из те месне заједнице у којој живи осам хиљада становника, након након три године од увођења вандредног стања и ситуације са ковидом, матична здравствена амбуланта враћа у МЗ „Зелено поље".
“Очекујемо до краја септембра да матична амбуланта на “Зеленом пољу” почне да ради. Налазимо се овде у некадашњим просторијама амбуланте у Месној заједници „Сава Коваћевић", где реновирамо простор у коме ће бити смештен Респираторни центар и надам се да ће то унапредити рад Дома здравља, али пре свега да ће корисницима пружити боље здравствене услуге када је у питању та здравствена установа”, истакао је градоначелник и додао да у адаптацију овог објекта град улаже 5 милиона динара.
 
“Осим тога, ми смо, кроз минули ребаланс буџета за реконструкцију домова здравља на територији града Зрењанина издвојили још 10 милиона динара за хитне, ургентне поправке. Наравно, то није довољно, али ћемо се у наредном периоду трудити и да заједно са Покрајинском владом и са Републиком изнађемо додатна средства за побољшање услова у здравственим амбулантама у граду Зрењанину”, казао је градоначелник.
 
 
 
 
Директор Дома здравља Зрењанин изразио је наду да реновирана амбуланта неће радити као КОВИД амбуланта, већ као Респираторни центар, односно да неће више бити обима посла какав је био током претходне две и по до три године.
“У ситуацији смо да добијемо још један објекат у склопу Дома здравља и велику захвалност упућујемо локалној самоуправи на челу са градоначелником, и то не само на материјалној потпори него свеукупној, коју су исказали приликом решавања овог проблема”, рекао је др Миљуш и у своје лично име захвалио и својим комшијама, становницима “Зеленог поља” који су, како је навео, показали велико стрпљење, као и запосленим у Дому здравља, који поднели највећи терет током пандемије коронавируса.
 
 
 
Чланица Савета МЗ “Зелено поље” Наталија Стојадинов Радовић је, у име својих суграђана из тог насеља, изразила задовољство што ће основне здравствене услуге поново моћи да добију у својој матичној амбуланти.
“У протекле скоро три године грађани су морали да одлазе у центар града, објекат старе Специјалистичке амбуланте, где су пренети здравствени картони и где су радили њихови изабрани лекари, што је многима представљало проблем. Савет месне заједнице, у сарадњи с Градом Зрењанином и Домом здравља, изашао је у сусрет бројним захтевима грађана за измештање КОВИД амбуланте и сви заједно радујемо се повратку рада наше амбуланте на режим пре епидемије”, казала је она.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7143/Ambulanta_MZ_Sava_0.jpg