Петнаесто пливање за Часни крст у Зрењанину одржаће се у петак, 19. јануара, на језеру код Културног центра - пријављен максималан број учесника 

Традиционално Богојављенско пливање за Часни крст, у организацији Српске православне црквене општине Зрењанин, Града Зрењанина и Културног центра града Зрењанина, одржаће се у петак, 19. јануара, у Зрењанину, на језеру код Културног центра, с почетком у 12 часова. И овога пута пријављен је максималан број учесника у односу на капацитете талпе и дела језера где се плива, те је пријављивање за учешће завршено, саопштили су организатори на данашњој конференцији за новинаре. 
 
 
Јавности су се обратили заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, свештеник Веселин Влашки, старешина храма Светог Архангела Михаила (“Руска црква”) и члан Организационог одбора манифестације Владимир Петровић.
 
Заменик Сантовац подсетио је на традицију Богојављенског пливања у нашем граду и додао да се, након обнављања манифестације, она ове године одржава 15. пут. 
“Шездесет учесника се пријавило, што је максималан број који може да буде присутан, како би се осигурала њихова безбедност. Захвалио бих се свима који доприносе организацији ове манифестације, која је уврштена у календар званичних манифестација Града Зрењанина, посебно Српској православној црквеној општини, наравно и свима који су се одазвали позиву и који ће на Богојављење у петак пливати за Часни крст. У прилог традицији, најављујемо и ове године пливање за Часни крст у Клеку, где се такође плива 15. пут, у 13.30 часова и Фаркаждину, где се плива четврти пут, у 10.30 часова”, казао је Сантовац и позвао  суграђане да се и ове године окупе око језера у центру Зрењанина, како би подржали све учеснике и дали допринос успеху манифестације. 
 
 
 
Свештеник Веселин Влашки рекао је да пливању претходи света литургија, која ће у храму Светог Архангела Михаила бити одржана у 9 часова, да ће потом бити освећена Богојављенска водица, као и да ће сви учесници Богојављенског пливања, заједно са свештенством, у свечаној литији у 11.30 часова кренути ка градском језеру. 
“На тај дан, каже веровање, све су воде освећене и свако ко уђе да плива, он је победник. Наглашавамо још једном, као и свих ранијих година, да пливање није такмичарског карактера, и сви пливачи који узму учешће благословени су, узимају благослов од самога Христа који је крштен на тај дан”, поручио је отац Веселин и додао да се до сада нико није прехладио или на други начин разболео након пливања, а било је и знатно хладнијих дана, када се морао сећи лед у језеру како би се манифестација одржала.  
 
 
Владимир Петровић говорио је о техничком аспекту манифестације, истакавши да ће све бити спремно за њено одржавање, и што се тиче талпе и самог језера. Најавио је и обавезне лекарске прегледе за све учеснике. 
“Међу пријављенима су и ове године две девојке, а лекарски прегледи ће се одржати 17. и 18. јануара, од 10 до 13 часова, у Општој болници “Свети Јован”. За пливаче ван Зрењанина обезбеђен је и термин за преглед у болници на дан пливања”, истакао је Петровић.  
 
 
 
Традиција Богојављенског пливања у нашем граду датира још из друге половине деветнаестог века, када се први пут пливало у тадашњем Великом Бечкереку, а последња трка одржана је ратне, 1942. године. Након тога су је окупационе власти забраниле, а послератне власти су ту одлуку прећутно подржале. Манифестација је обновљена 2009. године, када је наступило 12 пливача, а први је до Часног крста допливао Драган Мојсин из Зрењанина.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7344/Plivanje_za_casni_krst_2024_0.jpg