Двадесет пет година од НАТО агресије на нашу земљу - Дан сећања на страдале, имена 1139 погинулих на екрану на Градској кући 

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању обележава се данас широм Србије, 25 година након што је 24. марта 1999. године почела агресија на нашу земљу, тадашњу Савезну републику Југославију. У Зрењанину је служен помен и положено цвеће на споменик страдалим у ратовима деведесетих година, а синоћ и данас, на великом лед-екрану постављеном на балкону Градске куће, исписана су имена 1139 жртава агресије, као и погинулих на Косову и Метохији у периоду од 1998-2004. године. Зрењанин је један од градова у нашој земљи који је омогућио овакав вид подсећања на херојски отпор бранилаца отаџбине и помен жртвама агресије.
 
 
 
 
Венце су на споменик погинулим припадницима војске, полиције и добровољцима из нашег града положили представници Банатске бригаде, Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, удружења ратних војних инвалида, војних пензионера, ратних и полицијских ветерана, Организације резервних војних старешина, СУБНОР, ветерана 63. падобранске бригаде, градског одбора СНС, као и чланови породица погинулих бораца. Помен је служио Веселин Влашки, старешина храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину. 
 
 
 
 
У делегацији Града Зрењанина били су градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантовац и начелник Градске управе Ненад Домјесков. Делегацију Средњобанатског управног округа предводио је начелник Предраг Рађеновић, а делегацију Банатске бригаде мајор Раде Даљевић, који је и говорио о размерама НАТО агресије, херојском отпору бранилаца, евоцирао сећања на страдале и поручио да је актуелност тих догађаја вечна.
“Иако опремљени мање савременим наоружањем, имали смо предност над агресором, високи морал, спретност и стручност. Припадници војске, али и народа, бранили су земљу свим расположивим средствима и изборили наизглед немогуће. Не можемо и не смемо заборавити експлозије, рушења, убијање, страдање. Наша је дужност и обавеза, због нараштаја који долазе, да тешке тренутке НАТО агресије сачувамо од заборава, кроз 24. март, и очувамо успомене на оне који нису са нама, у жељи да се такво време никада више не понови", казао је Даљевић. 
 
 
 
 
Обраћајући се присутним на церемонији, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да је од НАТО агресије протекло “двадесет пет година сећања, туге и поноса”. 
“Сећања, које не сме да избледи, туге за страдалима и поноса што су наш слободарски народ и његова војска и полиција храбро стали наспрам удружене силе која је кукавички, из ваздуха, нападала нашу територију пуних 78 дана”, истакао је и указао да се посебно сећамо наших страдалих суграђана. Њих педесет тројица погинула су у ратним сукобима деведесетих година, од којих  деветорица током НАТО агресије, у пролеће 1999. године.
 
 
 
 
“У прилог нашем неговању сећања на погинуле суграђане, у протеклом периоду иду и три момента, три догађаја којима је Град Зрењанин дао снажну подршку и у њима учествовао - улица у Стајићеву званично је понела име војника Славише Кепића, а обележавању годишњице погибије старијег водника прве класе Саве Ердељана присуствовао је и потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић. Тиме је и држава поручила да су ови људи хероји и да се њиховој жртви мора указивати свако поштовање. Такође, у нашем Удружењу ратних војних инвалида и породица погинулих бораца отворена је спомен-соба посвећена погинулим и преминулим борцима. Кроз овакве активности и дешавања, баш као што је и ово данашње, симболично одајемо пошту и указујемо почасти и свим осталим синовима отаџбине из нашег града”, рекао је градоначелник.
 
 
 
 
Додао је и да се Србија, Војводина, Банат и Зрењанин, четврт века након НАТО агресије, данас најбоље бране инвестицијама и развојним пројектима у многим областима - привредним напретком, запошљавањима, новим аутопутевима и унапређењем инфраструктуре.
“Историју морамо поштовати, извлачити из ње поуке и искуство, баш као што догађаје из 1999. године не смемо да заборавимо. Да опростимо можемо, да заборавимо нећемо и не смемо”, поручио је на крају обраћања градоначелник Салапура.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7406/DAN_SECANJA_2024_0.jpg