Захваљујући донацији Републике Бугарске, школа у Белом Блату биће енергетски ефикаснија - уговор потписали амбасадор Дојков и директорка Лудошки 

Основна школа “Братство-јединство” Бело Блато извршиће замену свих прозора на школској згради, захваљујући донацији амбасаде Републике Бугарске у Србији, односно програму владе те државе. Уговор о донацији потписали су јуче у Белом Блату Његова екселенција амбасадор Петко Дојков и директорка школе Нада Лудошки, у присуству градоначелника Зрењанина Сима Салапуре и председника Савета МЗ “Бело Блато” Мирослава Маркуша
 
 
 
 
Након свечаности у просторијама школе и посете једном одељењу које је јуче присуствовало дочеку амбасадора, највиши дипломатски представник пријатељске суседне земље рекао је да се донација реализује у оквиру програма названог „Званична помоћ Владе Бугарске“, како је именован и пројекат за реновирање школе у Белом Блату. 
“Имамо добру сарадњу са Белим Блатом, ово није моја прва посета овој средини, а посебно ми је драго што сам данас поново видео и градоначелника Зрењанина, с којим сам разговарао о будућој сарадњи. Зрењанин је 2025. године Национална престоница културе и у том смеру смо разговарали, о могућностима презентовања неких наших културних садржаја, као и о сарадњи Града Зрењанина и града Бела Слатина у Бугарској, који су потписници споразума о братимљењу”, истакао је амбасадор Дојков.
 
Амбасадор је искористио данашњи боравак и за посету Царској бари, за коју каже да има добре могућности, када је реч о туристичким потенцијалима и понуди, као и да само Бело Блато има развојних капацитета.
 
 
 
 
Градоначелник Салапура изразио је захвалност Његовој екселенцији и амбасади Бугарске на вредној донацији и оценио пројекат у Белом Блату као наставак активности на побољшању енергетске ефикасности у школским објектима на територији Града Зрењанина.
“Град Зрењанин је у протекле две године уложио рекордна средства када је питању та област, управо с акцентом на енергетској ефикасности основних школи, имајући у виду чињеницу да је најмлађа основна школа на нашој територији изграђена 1980. године. Из тих разлога, потребни су нам партнери, попут НИС–а, покрајинског секретаријата, Министарства просвете и осталих извора финансирања, као што је то сада случај, од стране бугарске амбасаде. Драго ми је што сам чуо да је амбасадор имао прилику да се упозна са нашим туристичким капацитетима на Царској бари, што је, такође један наш развојни потенцијал, а данас имамо и прилику да са нашим најмлађим ученицима у школи одржимо један заједнички час, као и да поразговарамо о будућој сарадњи града Зрењанина и амбасаде Бугарске”, рекао је градоначелник.
 
Градоначелник је овом приликом честитао Месној заједници “Бело Блато” и школи на иницијативи да се спроведе овај пројекат, уз најаву поновног сусрета с амбасадором по завршетку пројекта.
 
 
 
 
ОШ “Братство-јединство” похађа 103 ученика, заједно са припремном предшколском и вртићком групом, а специфична је по томе што се настава одвија на три језика - српском, словачком и мађарском. С обзиром да у селу живе и припадници бугарске националне заједнице, могуће је у школи учити и бугарски језик, а по речима директорке Лудошки, ученици су све више заинтересовани за такву могућност. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7397/Donacija_ambasada_Bugarske_Belo_Blato_0.jpg