Međuopštinski sporazum o saradnji na razvoju GIS-a

Srednjobanatski upravni okrug organizovao je danas ceremoniju svečanog potpisivanja Međuopštinskog sporazuma o saradnji na razvoju GIS-a između Grada Zrenjanin i opština Novi Bečej, Žitište i Nova Crnja.
Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, kao i Milivoj Vrebalov, Dragan Milenković i Pera Milankov. 
Finansijska sredstva za realizaciju projekta ”Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu” Gradu Zrenjaninu i opštinama Novi Bečej, Žitište i Nova Crnja, uz učešće Grada Subotice kao partnera na projeku koji je odgovoran za prenos znanja i podršku u uvođenju GIS-a odobrila je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je u okviru prvog poziva EXCHANGE 3 programa
Kako je danas rečeno, Grad Zrenjanin i opštine Novi Bečej, Žitište i Nova Crnja su ovim projektom prepoznali zajednički interes na povećanju kapaciteta u oblasti prostornog planiranja, opštinskog upravljanja i poboljšanja servisa za građane, investitore i druga pravna lica.

 


Jedan od glavnih ciljeva projekta je međuopštinska saradnja, razmena informacija, specifične opreme i softvera, obuka zaposlenih i drugo, što predstavlja veliku prednost, zato što je isplativije uspostaviti jedinstveni GIS centar u Zrenjaninu, koji poseduje značajne informatičke kapacitete i ljudske resurse, nego da svaka opština razvija sopstveni GIS. Četiri banatske opštine identifikovale su potrebu za pouzdanijim i efikasnijim  informacionim sistemom u svojim lokalnim strategijama i izrazile ideju za uvođenjem GIS-a. Prepoznato je da četiri odvojena projekta u pogledu troškova ne bi bila efikasan način za rešavanje problema i kao rezultat toga, sve četiri opštine su donele odluku da u partnerstvu realizuju zajednički GIS projekat.
Od početka realizacije projekta (septembar 2010.) sprovedene su sledeće aktivnosti: promotivna GIS kampanja, organizovanje studijskog putovanja u Suboticu, analiza postojećeg stanja i definisanje GIS koncepa, stvaranje institucionalnog okvira za GIS razvoj (formiranje radnih grupa za GIS i Međuopštinskog koordinacionog tela, usvajanje Odluka o GIS-u i modela međuopštinske saradnje u vidu usvajanja zaključka na sednicama Skupština opština, kojim se predsednici partnerskih opština ovlašćuju za potpisivanje Međuopštinskog sporazuma o saradnji na razvoju GIS-a), kreiranje tehničkih uslova (sprovođenje javnih nabavki za računarsku i drugu opremu, licence i grafički softver, internet povezivanje i digitalne katastarske mape sa snimanjem podataka na terenu) i početak realizacije obuke za zaposlene iz lokalnih samouprava i javnih i komunalnih preduzeća svih partnerskih opština. Na osnovu predloga radnih grupa za GIS iz svih partnerskih opština i donete odluke na sastanku Međuopštinskog koordinacionog tela do kraja realizacije projekta (decembar 2011.) je predviđeno da se u okviru svake lokalne samouprave razviju četiri različite pilot aplikacije i to za: Zrenjanin – Industrijske zone, Novi Bečej –  Turistička ponuda,  Žitište  –  Evidencija poljoprivrednog zemljišta i Novu Crnju –  Baza poreskih obveznika. Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu i realizovane pilot aplikacije će pružiti priliku za testiranje mogućnosti GIS-a i inicijativu za prikupljanje podataka i različite analize odnosno omogućiti rukovodstvu partnerskih opština savremeni alat za efikasnije, ekonomičnije i modernije upravljanje gradskim odnosno opštinskim resursima.
Program EXCHANGE 3 predstavlja nastavak akcija i mera koje su započete u okviru programa EXCHANGE 1 i EXCHANGE 2 i usmeren je ka uvođenju modela EU u funcionisanje i poboljšanje kapaciteta i efikasnosti lokalnih samouprava u Srbiji. Opšti cilj programa EXCHANGE 3 je da doprinese jačanju kapaciteta lokalnih samouprava u Srbiji za dalje učešće u procesu decentralizacije u skladu sa standardima Evropske unije. Program EXCHANGE 3 finansira Evropska unija, njime rukovodi Delegacija EU u Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.
GIS predstavlja sistem za prikupljanje, obradu, analizu i prikazivanje prostornih i drugih podataka vezanih za urbanizam i uređenje prostora, građevinsko zemljište, komunalnu infrastrukturu, životnu sredinu i druge aspekte života i rada jednog grada ili opštine, koji su ranije bili čuvani u analognom – papirnom (mape, karte, planovi) i digitalnom obliku.