Pomen poginulima u ratnim sukobima od 1991-99. godine

U prisustvu članova porodica i rodbine, predstavnika lokalne samouprave Grada Zrenjanina, udruženja boraca naroodnooslobodilačkog rata i ratnih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ratnih vojnih invalida i sveštenstva SPC, danas je održan pomen i položeni su venci na spomen-obeležje poginulima u ratnim sukobima od 1991-1999. godine, sa teritorije Grada Zrenjanina. Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili pomoćnik gradonačelnika Predrag Stankov i član Gradskog veća Vojislav Matić.
 
     
 
Na platou ispred novog spomen-obeležja, ispred zgrade nekadašnjeg "Komiteta", prisutnima se obratio predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Zrenjanina Jovica Pilipović, koji je rekao da je upravo današnji praznik, Vidovdan, zbog svoje istorijske simbolike izabran za datum koji će ubuduće biti dan sećanja i odavanja pošte za 50 naših sugrađana, pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.
- Grad je prošle godine izdvojio sredstva za podizanje spomen-obeležja i mi danas počinjemo da održavamo tradiciju koja će, nadam se, dugo trajati. Naše Udruženje broji 240 članova, što ratnih vojnih invalida, što članova porodica poginulih, s obzirom da smo zajedno u članstvu – naglasio je Pilipović.
 
     
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Predrag Stankov, rekao je da se grad i ove godine uključio u obeležavanje ovog datuma.
- Ovim činom odajemo poštu našim poginulim sugrađanima i istovremeno ukazujemo na svu tragediju ratnih sukoba i ljudska stradanja, sa željom da se više nikada i nikome ne ponove – istakao je Stankov. 
Podsećamo, spomen-obeležje realizovano je, po zamisli arhitekte Milice Kovač, u vidu tri zasebna spomenika, na kom su ispisana imena 50 naših sugrađana, pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, spomen-česme i vodene površine. Podizanje spomen-obeležja finansirao je, u iznosu od oko 1,3 miliona dinara, grad Zrenjanin i ono je pre godinu dana završeno i otkriveno, nakon što su, desetak godina unazad, u više navrata menjani zamisao o njegovoj izgradnji, idejno rešenje i lokacija.