Kako do evropskih predpristupnih fondova

Završna konferencija projekta „Jačanje administrativnih kapaciteta za apsorbciju sredstva iz predpristupnih programa pomoći EU u regionu Banata " održana je danas u zrenjaninskom hotelu Vojvodina, a događaju je prisustvovao i Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Zrenajnina.
 
 
Ocenjujući to kao izuzetno značajan događaj, Janjić je istakao da je dobro osposobiti ljude i napraviti vodič kako bi se na što bolji i efikasniji način došlo do predpristupnih fondova, odnosno do novca za realizaciju raznih projekata koji će, kako je naveo, unaprediti život ne samo u Zrenjaninu, već i regionu Banata.
Direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Irena Živković kaže da je taj centar u okviru svoje internacionalne saradnje sa Regionalnim razvojnim agencijama Posavje i Zasavje (Slovenija) implementira projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva za privredu i tehnologiju i Programa za mednarodno razvojno sodelovanje Republike Slovenije.   
- Krajnji korisnici ovog projekta su lokalne samouprave, nevladine organizacije i privreda u Banatu,  a aktivnosti su podrazumevale detaljnu pripremu za prijavu projektnih ideja na različite javne pozive, kako bi mogli efikasno koristiti finansijska sredstva predpristupnih fondova u pripremnoj fazi, za kasnije adekvatno korišcenje Strukturnih fondova Evropske unije – kazala je ona. 
 
 
Kako je navela, od izuzetnog je značaja što je Banat na vreme prepoznao potrebu za jačanjem administrativnih kapaciteta za upravljanje EU fondovima kao prioritet svoje razvojne politike. U okviru projekta održane su radionice u Zrenjaninu, Pančevu i Kikindi, za više od 100 učesnika, na kojima su kroz primere dobre prakse iz regiona Posavje i Zasavje, preneta pozitivna iskustva slovenačkih institucija u privlačenju sredstava iz EU fondova. 
Jedan od rezultata projekta je i vodič "Kako napraviti uspešan predlog projekta", koji je danas predstavljen na završnoj konferenciji.
Staša Baloh Plahutnik, iz Regionalnog centra za razvoj regije Zasavjekazala je da je projekat trajao jednu godinu tokom koje je održano više radionica tako da su razlčitim ciljnim grupama na koji način se uspešno može aplicirati za konkurse i kakva su iskustva Slovenije.