Episkop banatski Nikanor poklonio gradu ikonu Uspenja presvete Bogorodice

Njegovo preosveštenstvo, episkop banatski gospodin Nikanor, poklonio je danas gradonačelniku Zrenjanina, mr Ivanu Bošnjaku, ikonu Uspenja presvete Bogorodice, dar Eparhije banatske Gradu Zrenjaninu. U prisustvu više sveštenika zrenjaninskih pravoslavnih hramova, predstavnika lokalne samouprave i gosta našeg grada, gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, vladika Nikanor predao je dar gradonačelniku Zrenjanina, mr Ivanu Bošnjaku, predsedniku Skupštine grada, Radovanu Bulajiću i njihovim zamenicima, Čedomiru Janjiću i Ljubomiru Stanisavljevu. Svečanosti je prisustvovala i članica Gradskog veća, Dubravka Bulovan Bengin. Gradonačelnik Bošnjak vladiki je uručio kapitalno izdanje knjige "Kosovo i Metohija 1912-2012. – vek važnih događaja".
- Danas smo se okupili povodom novogodišnjih i božićnih praznika da bi jedni drugima poželeli radost, mir i slogu, u vremenu koje to neminovno iziskuje. Jevanđeljski je pogledati i nazad šta je ko od nas učinio, da bi na osnovu toga, bilo lično ih sagledali ili da nam ko ukaže na propuste, nastavili da ubuduće to ne radimo. Iskustvo je pokazalo da se ljudi dosta uče na greškama i da određeni propusti mogu poslužiti za budućnost, kao momenat kada ne bi trebalo da tako nešto činimo – poručio je episkop banatski Nikanor. 
 
 
       
 
Episkop banatski Nikanor, uoči posete Gradskoj kući, boravio je i u ženskom manastiru Svete Melanije Rimljanke, gde je osveštao novu manastirsku trpezariju. Zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave i brojnih donatora, ovaj manastir, zadužbina episkopa Banatskog, dr Grigorija Letića, iz 1935. godine, proširen je funkcionalnom trpezarijom koja može da primi 200 osoba i služiće različitim okupljanjima u manastiru.
 
     
 
Zahvaljujući na vrednom daru, ikoni Uspenja presvete Bogorodice, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rekao je da će ona zauzeti posebno mesto u njegovom radnom kabinetu.
- Uoči dočeka pravoslavne Nove godine imali smo priliku da budemo domaćini delegaciji Srpske pravoslavne crkve, na čelu s vladikom banatskim Nikanorom i ovom prilikom grad je darovan ikonom na kojoj je predstavljena gradska krsna slava - Uspenje presvete Bogorodice. Koristim priliku da svim vernicima pravoslavne veroispovesti, ali i svim građanima grada Zrenjanina, čestitam predstojeću Novu godinu i poželim svakog uspeha, mira, sloge, samim tim ćemo uspeti da sve što planiramo i ostvarimo u narednm periodu – rekao je gradonačelnik Bošnjak. 
 
       
 
Uspenje presvete Bogorodice, koje Srpska pravoslavna crkva obeležava 28. avgusta i koje je poznato u narodu i kao Velika Gospojina, jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Prikaz Uspenja Bogorodice nalazi se i na grbu grada Zrenjanina, a kao gradska slava obeležavan je u periodu između dva svetska rata. Najstariji gradski pravoslavni hram, u Svetosavskoj ulici, posvećen je upravo uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo "i predala svoj duh u ruke Spasitelja".