Gradski čelnici posetili školu ''9. maj''

Osnovnoj i srednjoj školi "9. maj" neophodna je pomoć Grada kako bi bila stvorena mogućnost za poboljšanje uslova u toj školi koju pohađa više od tri stotine dece sa smetnjama u razvoju, ocenjeno je tokom današnje posete zamenika predsednika Skupštine Grada Ljubomira Stanisavljeva i Dragana Šašića, člana Gradskog veća zaduženog za područje socijalne politike. 
 
 
Stanisavljev je tom prilikom istakao da razgovor sa direktorkom škole, Snežanom Oluški, bio prilika da se detaljnije upoznaju sa uslovima u kojima se ovde radi, ali i daljim planovima. 
- Zaista postoji potreba da im se pomogne. Nakon ovog razgovora došli smo do zaključka da bi trebalo popraviti uslove i više obratiti pažnju na decu koja, kako sam čuo, posle završetka škole bivaju osposobljena za rad, što je za njih izuzetno značajno – rekao je Stanisavljev i ukazao da društvo mora pronaći više razumevanja kako bi ovoj deci bilo bolje u toku, ali i nakon završetka školovanja.
 
    
 
- Još ranije smo upoznati sa njihovim problemima, i, Grad će sigurno razmatrati njihove zahteve, a ono što je sada gorući problem jeste izgradnja nove zgrade u dvorištu, investicija vredna 25 miliona, gde bi se mogla obrazovati i deca sa poremećajem kretanja i izraženijm smetnjama. Moraćemo da uđemo u realizaciju tog projekta, jer sigurno je, želimo da pomognemo – dodao je zamenik predsedniak zrenjaninske Skupštine i tom prilikom pozvao Zrenjanince da pomognu kako bi učenici i zaposleni u ovoj školi dobili uslovi za rad kakve zaslužuju. 
 
   
 
Dragan Šašić je ukazao da su u toj školi, i pored brojnih nedaća, u proteklom periodu dešavale i učestale provale i krađe kada je načinjena velika materijalna šteta.
- Grad ima obavezu da svim đacima i osoblju obezbedi bezbednost i nesmetan rad. U najskorijem periodu ćemo se pobrinuti da se u školi i oko škole pojača bezbednost i da zaposleni i učenici nemaju razloga da budu zabrinuti – rekao je Šašić.
Direktorica škole, Snežana Oluški je istakla zadovoljstvo što je, kako navodi, gradska vlast pokazala interesovanje za sve što se u toj školi dešava.
- U protekla dva meseca desile su se četiri provalne krađe, i pored svih problema koje imamo sa odvijanjem nastave zbog neadekvatnog prostora i nedeovoljno sredstava za sprovođenje nastave, pričinjena nam je još i dodatna materijalna šteta, u visini 1,4 miliona dinara što je za nas izuzetno mnogo. Sve ono što smo gradili i sticali u protekle dve godine je urušeno. Sada kao da krećemo ispočetka – navel je Oluški.
 
 
Prema njenim rečima, gorući problem je izgradnja zgrade u dvorištu, o kojoj se, kaže, priča već treću školsku godinu.
- Verujem da je neko rešenje na pomolu. U međuvremenu se iskristalisao još jedan problem, a su osobe koje završavaju našu školu i imaju preko dvadeset godina. One bi trebalo da budu obuhvaćene nekim  tretmanom, brigom, ne mislim samo od strane škole, već i društva, jer u svakom slučaju upravo stepen razvijenosti društva ogleda se kroz brigu o osobama sa smetnjama u razvoju. Nadam se da je još jedno rešenje na pomolu i da ćemo moći da dobijemo objekat gde će biti smeštene osobe koje imaju navršenih osamnaest godina, koje su završile našu školu po posebnim programima sa umerenom i težom retardacijom i višestrukim smetnjama. To su osobe koje ne mogu zvanično biti radno angažovane jer primaju tuđu negu i pomoć i imaju svog staratelja, ali itekako mogu biti korisne društvu. Mislimo da bio pored dnevnog boravka bilo potrebno osnovati i radni centar, jer, tako je u svakom gradu, ne samo velikim, već i malim – kazala je Snežana Oluški i napomenula da u Beogradu postoji jedanaest dnevnih boravaka, u Novom Sadu funkcioniše dnevni boravak koji obuhvata i radni centar, a prostire se na čak 7.000 kvadratnih metara.