Održana 23. sednica Gradskog veća

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, usvojen je Predlog zaključka o davanju ovlašćenja gradonačelniku Grada Zrenjanina mr Ivanu Bošnjaku za zaključenje Ugovora o zajedničkoj izgradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Zrenjanin.
 
 
- Inicijativa za izgradnju pravoslavnog hrama u Zrenjaninu potekla je od Srpske pravoslavne opštine a s obzirom na to da je postojala volja da se hram izgradi bilo je potrebno pronaći pravne okvire za sve to. Ono što je bitno jeste da su ispunjena dva osnovna uslova. Prvi je da su parcele, koje su predmet ovog ugovora, u javnoj svojini Grada Zrenjanina, a drugi uslov jeste da je na tim parcelama moguća izgradnja objekata – obrazložila je izvestilac po ovoj tački, Vesna Kirćanski.
 
 
Kako je navela, ugovorom bi ulaganje Grada Zrenjanina predstavljale navedene parcele, a sve drugo, odnosno, finansiranje troškova izgradnje, tehničke dokumentacije i slično, je u obavezi Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin.
Članovi Gradskog veća danas su usvojili i Predlog zaključka u vezi odobravanja 5 miliona dinara za obezbeđivanje besplatnog prevoza za 2013. godinu.
Izvestilac Stana Rajić je navela da je predviđeno da korisnici tog prava plaćaju hiljadu dinara (na godišnjem nivou) za izradu kartica i materijalno-administrativne troškove, a razlika do pune cene karte biće regresirana iz budžeta Grada za 2013. godinu.
 
 
 
- Ovo je urađeno kako bi se što većem broju korisnika obezbedila mogućnost da ostvare pravo na ovakvu vrstu povlašćenog prevoza – navela je ona.
Kako je objasnila, pravo na povlašćen gradski prevoz imaće penzioneri stariji od 65 godina; invalidi rada; ratni, vojni, mirnodopski invalidi ratova; bolesnici koji idu na dijalizu; lica kojima su transplantirani organi; slepa i slabovida lica; gluva i nagluva lica; kao i pratioci lica koja sama ne mogu da koriste prevoz.
 
 
Tačka dnevnog reda koja se odnosila na davanje saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi skinuta je sa dnevnog reda sednice. 
Čedomir Janjić je novinarima nakon sednice izjavio da je to učinjeno jer je sistematizacja kompleksan posao koji se radi već par meseci.
- Ta tačka je skinuta jer postoji potreba da se ona doradi u nekim delovima, i mislim da ćemo u najkraćem roku, već iduće nedelje, sistematizaciju staviti na dnevni red i usvojiti - rekao je Janjić.
 
 
Upitan da prokomentariše tačku koja se odnosila na izgradnju pravoslavnog hrama, Janjić je naveo da će, kako je pre desetak dana i najavljeno, Grad Zrenjain ući u zajedničku investiciju.
- Današnjim Zaključkom smo ovlastili gradonačelnika da sa Srpskom pravoslavnom opštinom potpiše ugovor o zajedničkom ulaganju. Očekujem da će izgradnja hrama u Banatskoj ulici biti realizovana  početkom građevinske sezone – rekao je Janjić.
Osvrćući se na Zaključak koji se odnosi na besplatan prevoz, on je istakao zadovoljstvo što će na taj način mnogo veći broj građana moći da koristi benefite besplatnog prevoza.