Plivanje za časni krst 19. januara

Tradicionalna manifestacija "Plivanje za časni krst" biće održana u subotu, 19. januara, na Bogojavljenje, u 12 časova na jezeru u centru Zrenjanina. Organizatori ove manifestacije su Srpska pravoslavna crkva - hram Svetog arhangela Mihaila ("Ruska crkva"), Pokret "Ravnopravnost", Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanina.
 
Ovaj tradicionalni hrišćanski običaj najavili su danas jerej Veselin Vlaški, starešina u Ruskoj crkvi, Sredo Pajić ispred Kulturnog centra i Bugar Viktor, prošlogodišnji pobednik.
 
 
Prema rečima jereja, trci će prethoditi sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetog arhangela Mihaila i osvećivanje bogojavljenske vodice, nakon čega će se učesnici trke uputiti ka jezeru, kod Kulturnog centra. On je istakao da pravo da se takmiče imaju samo punoletna lica, a svi zainteresovani takmičari mogu se prijaviti Sredu Pajiću u prostorijama Kulturnog centra ili na telefon 064-811-6471.
 
Lekarski pregled za zainteresovane takmičare biće organizovan u petak, 18. januara, od 9 do 12 časova, u bolnici "Sveti Jovan" ili to mogu učiniti pred samo takmičenje budući da će kraj jezera dežurati i lekarska ekipa.
- Za sve takmičare obezbeđeni su pokloni, a pobednik će preuzeti časni krst, od prošlogodišnjeg pobednika, koji će krasiti njegov dom sve dok ga ne preda sledećem pobedniku – dodao je jerej Veselin Vlaški.
 
 
"Trka za časni krst" je u Zrenjaninu prvi put održana još u drugoj polovini devetnaestog veka, ali je od 1942. godine pa sve do 2009. godine nije bilo.