Viktor Bugar ponovo prvi do ''Časnog krsta''

Viktor Bugar iz Zrenjanina, prošlogodišnji pobednik, ponovo je prvi doplivao do "Časnog krsta", u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju održanom na jezeru u centru Zrenjanina. Pred nekoliko hiljada prisutnih, Bugar je ove godine pobedio u dosada najbrojnijoj konkurenciji, jer je u trci nastupilo 17 takmičara. Za brzinu i hrabrost nagrađen je zlatnim krstom u trajno vlasništvo, a još godinu dana čuvaće i prelazni krst, namenjen pobedniku. 
 
     
 
"Plivanje za Časni krst" otvorio je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je i predao pobedniku zlatnik i prigodan poklon Grada Zrenjanina i organizatora. Bošnjak je rekao da je takmičarski karakter ovog plivanja u drugom planu, jer je to, pre svega, jedan "duhovni momenat" i hrišćanska tradicija sjedinjavanja s vodom.
- Svako od vas je pobednik – obratio se gradonačelnik učesnicima manifestacije – i ne samo vi, već i svi oni koji su došli da bi vas bodrili, koji veruju da se Bog danas javio i nadam se da će, nakon vaših pobeda i Viktorove, pre svega, i grad ove godine zaslužiti još pobeda. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali, organizatorima, bolnici "Sveti Jovan" koja je izvršila pregled takmičara, MUP-u Republike Srbije, odeljenju u Zrenjaninu i Ronilačkom klubu "Begej", koji su obezbeđivali skup, dežurnoj ekipi Hitne pomoći... Potrudićemo se da narednih godina ova manifestacija bude još svečanija, ali i da obezbedimo da i voda u svim otvorenim vodotokovima i u domovima bude zdrava i dobra, poput "bogojavljenske" – istakao je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. 
 
     
 
Viktor Bugar priznao je da je voda ovoga puta bila hladna, hladnija nego prošle godine i zahvalio svima koji su, osim njega, imali hrabrosti da u njoj zaplivaju. 
- Zahvaljujem svima i na dobroj organizaciji i pozivam sve mlade, spremne i hrabre, da dođu i naredne godine i da ponovo uveličamo ovaj događaj – istakao je on.
 
Interesantno je da je, po prvi put u ovoj manifestaciji, nastupila i jedna žena – Ruskinja Olga Loganova, koja je u Zrenjanin stigla iz Moskve, kako bi prisustvovala krštenju sina svoje drugarice. Ona se nije takmičila u trci za "Časni krst", ali se okupala u "bogojavljenskoj" vodi i izmamila iskrene aplauze svih prisutnih. 
 
     
 
Manifestaciji su prisustvovali i članica Gradskog veća Dubravka Bengin i zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev, a u umetničkom delu programa učestvovali su glumci Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" i članovi hora "Prepodobni Rafailo banatski". 
 
"Plivanje za Časni krst" organizovali su ove godine Kulturni centar Zrenjanina, Grad Zrenjanin, hram Svetog Arhangela Mihaila i "Pokret Ravnopravnost". Ovaj tradicionalni hrišćanski običaj obnovljen je u Zrenjaninu 2009. godine, nakon 67 godina, jer je prethodno plivanje na Bogojavljenje održano 1942. godine. Od 2009. redovno se održava i svake godine privlači sve veći broj učesnika i gledalaca. 
 
"Plivanje za Časni krst", po četvrti put,  organizovano je i u Kleku, kod ustave na Begeju, popularnog "Šlajza".
 
      
 
Trci je prethodila sveta arhijerejska liturgija i osvećivanje bogojavljenske vodice, a učesnicima i okupljenim građanima obratio se jerej Momčilo Pavličević. Od petorice momaka koji su učestvovali u ovoj trci, do "Časnog krsta" prvi je stigao Nenad Pajić kome je poklon, zlatni krst, uručio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić.