Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović posetila Zrenjanin

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović posetila je danas Zrenjanin, s ciljem da se upozna sa uslovima rada, ali i kadrovskim potrebama ovdašnjeg Doma zdravlja. Ona je obišla Dečji dispanzer, a prethodno je za nju priređen prijem u Gradskoj kući, čiji su domaćini bili predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić, gradonačelnik mr Ivan Bošnjak, kao i član Gradskog veća zadužen za oblast zdravstva dr Boban Đukanović.
 
     
 
"Građani Zrenjanina, sredstvima samodoprinosa, dali su značajan podsticaj zdravstvu. Danas sam želela da vidim kako funkcioniše Dom zdravlja, zbog toga što 80 odsto građana treba svoje zdravstvene potrebe da zadovolji u toj ustanovi, kao i kakve su potrebe Zrenjanina na kadrovskom planu, a što je u ingerenciji Ministarstva zdravlja. Naravno, želim da vidim i kako pacijenti ocenjuju nivo zdravstvene zaštite koji dobijaju ovde" – rekla je Đukić Dejanović i dodala da će prioritet biti nabavka opreme, terenskih vozila i dopuna mobilnih ekipa.
 
"Kada je Zrenjanin u pitanju u obzir ćemo uzeti i razuđenost gradske teritorije. Ne možemo se striktno držati samo onog broja koji je, na primer, u velikim gradovima, gde su gusto naseljeni građani kojima je potrebna zdravstvena zaštita, ovde moraju biti nešto veći standardi i u pogledu opreme, broja terenskih vozila, ekipa koje će biti mobilne. One će imati prioritet i o njima će se posebno razgovarati", istakla je ministarka.
 
    
 
Ovom prilikom najavljena je i mogućnost da grad preuzme zgradu nekadašnje Očne bolnice i da tu budu smešteni Narodna kuhinja, Dom za zbrinjavanje beskućnika, ali i pacijenti koji se ne mogu brinuti o sebi. O tome je govorio Radovan Bulajić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, koja je i inicirala posetu ministarke zdravlja.
"To je jedan objekat koji može vrlo brzo da se stavi u funkciju. Imamo sponzore koji hoće da ga opreme i sad su u toku razgovori da se što pre to uradi, kako bismo preuzeli taj objekat, jer je on sada prazan. Mi ćemo uraditi sve već od ponedeljka, da pošaljemo dopise i pokrajini i republici, da na neki način što pre to preuzmemo, u narednih mesec - dva dana", izjavio je Radovan Bulajić.
 
 
Na novinarsko pitanje kakva je trenutna situacija u vezi sa izjednačavanjem položaja privatnih i državnih apoteka, ministarka Đukić Dejanović napomenula je da trenutno oko 200 apoteka u Srbiji ima ugovor sa RZZO, te da je ponuda otvorena za sve koji zadovoljavaju neophodne uslove:
"Sledeće godine će se sigrno ovaj broj udvostručiti, a kada rokovi plaćanja budu sa 150 pomereni na 90 dana, a to će biti 2015. godine, mislim da će nam potpuno sve jedno biti da li je jedna ili druga apoteka", smatra ona.
Prema njenim rečima, građani treba da dođu u onu apoteku koja im je najbliža i ne treba da ih inetersuje ko će i na koji način administrativno regulisati pitanje plaćanja.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, o temama o kojima se razgovaralo s ministarkom Slavicom Đukić Dejanović kaže:
- Mi smo istakli ne toliko velike, ali ipak "operativne" probleme s kojima se Zrenjanin, kao lokalna sredina, centar regiona i, na neki način, centar Banata, suočava u poslednje vreme, a to su, pre svega, kadrovi, da bismo mogli da zadovoljimo potrebe svih naših pacijenata u naseljenim mestima. Bilo je reči o transportu bolesnika, gde je potrebno do dva nova vozila, kao i o socijalnom zbrinjavanju stanovništva u delu stare bolnice koji je sada ostao prazan – naveo je Bošnjak.