Obeležen Svetski dan civilne zaštite

Prigodnim skupom u Kulturnom centru Zrenjanina, Grad Zrenjanin i Odeljenje za vanredne situacije obeležili su 1. mart, Svetski dan civilne zaštite. Svečanosti su prisustvovali komandanti i načelnici opštinskih i Gradskog štaba za vanredne situacije, najviši gradski predstavnici – gradonačelnik Ivan Bošnjak i predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, koji je ujedno i načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije, kao i predstavnici više zrenjaninskih ustanova i političkih stranaka. 
 
 
Obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite ustanovljeno je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Medunarodne organizacije civilne zaštite, s ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju preventivnih i samozaštitnih mera i postupaka u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća i opasnosti.
 
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zrenjaninu, Goran Marjanović, podsetio je prisutne na značaj postojanja civilne zaštite u svakom društvu. On je istakao da civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor društva na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo i materijalna dobra u uslovima ratnih dejstava, elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih opasnosti u periodima mira i rata. Marjanović je istakao veliki značaj pomoći građana u brojnim situacijama.
- Ova humana delatnost uređena je međunarodnim pravom i domaćim zakonodavstvom i dokazuje usklađenost institucija društva sa zaštitom javnog interesa, ali isto tako i svedoči u kolikoj meri je svaki pojedinac spreman na humanost i solidarnost. Organi i jedinice civilne zaštite su organizovani za brze i efikasne intervencije. Međutim, bez pomoći građana i njihovog racionalnog ponašanja, učinak ovih snaga je nužno ograničen - istakao je Marjanović.
- Obeležavanjem ovog datuma Odeljenje za vanredne situacije želi da utiče na podizanje nivoa svesti o značaju pripremljenosti građana i njihovom poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju opasnosti - dodaje on.

 
 
Civilna zaštita u Republici Srbiji ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju i vraćanju ugleda. U prilog tome ide i činjenica da je Republika Srbija preko Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova za 2013. godinu opredelila 70 miliona dinara za obuku 1.407 pripadnika civilne zaštite, a obezbediće i 1.300 novih uniformi. Marjanović podseća da civilna zaštita treba da bude obaveza svakog društva, te apeluje na sve građane do 40 godina starosti da se dobrovoljno prijave i obuče za pripadnike specijalizovanih jedinica civilne zaštite.