Održana 28. sednica Gradskog veća, većnicima posluženo mleko

Pod predsedavanjem gradonačelnika Zrenjanina, mr Ivana Bošnjaka, danas je održana 28. sednica Gradskog veća, čiji je dnevni red obuhvatio 17 tačaka. Dve najznačajnije odluke koje su usvojene tiču se urbanističko-komunalne i socijalne problematike: većnici su jednoglasno usvojili Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije Centra za ispitivanje proizvodne bušotinske opreme u Elemiru, kao i Predlog Odluke u vezi određivanja građevinskih parcela u javnoj svojini grada Zrenjanina za izgradnju stambenih objekata za socijalno stanovanje i za rešavanje stambenih potreba izbeglica.
 
Prvom odlukom stekli su se uslovi za početak realizacije investicije Naftne industrije Srbije u radnoj zoni Elemir i njom se definišu svi aspekti uređenja i građenja na predviđenoj lokaciji. Članovi Gradskog veća ocenili su investiciju kao značajnu i plan kao dobar, uz primedbu člana Veća, Milana Repije, da će, kada ovaj Centar počne sa radom, biti neophodno povećati kontrolu zaštite životne sredine, površinskih i otpadnih voda, s obzirom da će se u Centru vršiti čišćenje opreme nakon eksploatacije nafte i gasa. 
 
 
Drugom odlukom, Grad Zrenjanin odredio je građevinske parcele u Ulici Franje Kluza, namenjene izgradnji objekata za socijalno stanovanje i za rešavanje stambenih potreba izbeglica. Zrenjanin je jedan od sedam gradova u Srbiji koji je obezbedio učešće u Programu izgradnje stanova za socijalno stanovanje Vlade Republike Srbije. Gradnja prvih deset stanova u našem gradu, predviđenih ovim Programom, finansiraće se sredstvima Republike Srbije u iznosu od 27 miliona dinara. Sagledavajući moguće lokacije za gradnju, kao i mogućnosti nastavka realizacije Programa, opredeljenje Grada je da se za ovu namenu odrede parcele u Ulici Franje Kluza. Postupkom preparcelizacije zemljišta u svojini grada, formiraće se parcele za izgradnju deset navedenih stanova, ali i definisati zemljište koje će imati istu namenu i biti potencijal grada za naredno apliciranje u cilju dobijanja sredstava za nastavak ovog ili nekog sličnog programa. 
 
Većnici su na današnjoj sednici usvojili Predlog  Rešenja o davanju saglasnosti na Statut Istorijskog arhiva Zrenjaninč Predlog Rešenja  o davanju saglasnosti na Odluku Upravnog odbora JU ''Sportski objekti'' Zrenjanin  broj: 102 od 28.01.2013. godine, kao i Predlog Rešenja  o davanju saglasnosti na Odluku Upravnog odbora JP ''Turistički centar grada Zrenjanina'' Zrenjanin, broj: 190 od 29.01.2013. godine
 
 
Usvajanjem Predloga rešenja o izmeni Rešenja o obrazovanju i imenovanju članova Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina ovo telo prošireno je za još dva člana - Jelenu Petrović, dipl. ing. saobraćaja, predstavnika AD "Saobraćaj i transport" i Radivoja Kržu, dipl. socijalnog radnika, predstavnika iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. Zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić, predložio je da u Savet budu uključeni i predstavnici Auto-moto saveza Srbije, organizacije koja deluje na teritoriji cele Republike, što je prihvaćeno i biće ozvaničeno na nekoj od narednih sednica.  
 
Načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić izvestila je Gradsko veće o radu na rešavanju prvostepenih upravnih predmeta u Gradskoj upravi grada Zrenjanina za period 01.01.2012.-31.12.2012. godine.
 
Većnici su jednoglasno usvojili i zaključke o davanju saglasnosti na finansijske planove gradskih mesnih zajednica ''Sonja Marinković'' i  ''Zeleno polje'', kao i  MZ ''Klek'' Klek, za 2013. godinu.
 
 
Kao interesantan detalj današnje sednice zabeleženo je da su gradonačelnik Ivan Bošnjak i pojedini članovi Gradskog veća, umesto uobičajeno kafom, vodom ili sokom, tokom sednice posluženi – mlekom. To su učinili u znak podrške ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću i naporima koje Ministarstvo čini na normalizaciji stanja u ovoj oblasti.
- Pili smo mleko u znak podrške, pre svega Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno ministru Goranu Kneževiću, s obzirom da je on na konferencijama pio mleko. I mi možemo na našim sednicama da pijemo mleko - rekao je gradonačelnik Bošnjak.