Održana 29. sednica Gradskog veća

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić,  usvojen je, između ostalog, Predlog Rešenja o obrazovanju i imenovanju Komisije za izradu godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u gradu Zrenjaninu za 2013. godinu, kao i  Predlog Zaključka o utvrđivanju Predloga Programa raspodele sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina u 2013. godini, kojim su predviđeni načini i namena raspodele 165 miliona dinara, ostvarenih od naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine 
 
 
Članovi gradskog veća usvojili su danas i Predlog deklaracije o proglašavanju teritorije grada Zrenjanina za teritoriju bez proizvodnje, gajenja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda od GMO.
Jasmina Malinić, načelnica Gradske uprave je obrazlažući ovu tačku dnevnog reda navela da će na ovaj način teritorija Zrenjanina biti označena kao prostor bez genetski modifikovanih organizama, pridružujući se gradovima, regijama i pokrajinama u Evropskoj uniji koje su donele ovakve i slične dokumente u nameri da spreče, zaustave ili ograniče širenje GMO. 
Kao dopuna dnevnog reda našla se i tačka koja se ticala davanja garancija za izgradnju postrojenja za prešišćavanje vode.
 
 
 
Naime, JKP „Vodovod i kanalizacija“ zatražilo je od Grada Zrenjanina da obezbedi garancije države za ugovor koji je potpisan između tog preduzeća i nemačke firme „Vasertehnik“ o projektovanju, gradnji, finansiranju i upravljanju postrojenjem za prečišćavanje vode u Zrenjaninu. 
Bojan Putić, direktor zrenjaninskog vodovoda kaže da su garancije za grad Zrenjanin neophodne jer se, kako je ugovorom i predviđeno, to postrojenje finansira sredstvima izvođača u iznosu od 25,5 milona evra.
- Mi kao javno preduzeće, čiji je osnivač Grad, po Zakonu o javnom dugu nemamo pravo da zahtev uputimo Vladi Republike Srbije da obezbedi garancije, i s toga smo uputili zahtev Gradskom veću i Skupštini grada - objasnio je Putić.
Materijali za tačke dnevnog reda za 29. sednicu Gradskog veća grada Zrenjanina zakazanu za 07.03.2013. godine nalaze se na sajtu grada Zrenjanina: www.zrenjanin.rs, u delu Gradska vlast, Gradsko veće.