Ambasador Finske Peka Orpana u Zrenjaninu

U poseti Zrenjaninu danas boravi Njegova Ekselencija ambasador Republike Finske u Srbiji, Peka Orpana. Posetu našem gradu ambasador je započeo razgovorom s gradonačelnikom Zrenjanina, mr Ivanom Bošnjakom i pomoćnikom gradonačelnika za oblast investicija, Ivanom Devićem. Tokom prijema u Plavom salonu Gradske kuće, bilo je reči o različitim mogućnostima za saradnju, s posebnim akcentom na ekonomiju. Uz Njegovu Ekselenciju Orpanu, u delegaciji ambasade su njegova zamenica Outi Isotalo, komercijalni savetnik Obrad Prohaska i predstavnik FINPRO, finske javno-privatne organizacije koja je sastavni deo Ministarstva rada ove zemlje, Igor Madžarević. Takođe, u Zrenjaninu danas borave i predstavnici sedam finskih kompanija koje posluju u Srbiji, pa je to prilika da se, uz razmenu iskustva, porazgovara i o mogućnostima novih ulaganja i kooperacije, s privrednicima zrenjaninskog regiona. 
 
   
 
Ambasador Finske rekao je da je već imao priliku da se susretne s gradonačelnikom Bošnjakom, ali da mu je ovo prva poseta Zrenjaninu i da mu je posebno zadovoljstvo što je s njim i delegacija poslovnih ljudi, predstavnika finskih kompanija. On je ovu posetu ocenio i kao mogućnost da izrazi podršku koju njegova zemlja pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.
- Nadam se, pre svega, da će predstavnici finskih kompanija uspostaviti saradnju s lokalnim preduzećima i u tu svrhu organizovali smo sastanak u zrenjaninskoj Privrednoj komori. Do sada smo se ovde već uključili u neke projekte koje se tiču oblasti energije i upravljanja otpadom, a posebno smo učestvovali u projektu daljinskog grejanja i proizvodnje biomase – istakao je ambasador i dodao da Zrenjanin ima dobar rejting, što se tiče direktnih stranih investicija.
 

- Očekujem da ćemo i na tom planu nešto uraditi i da ćemo imati firme koje će takođe doći i investirati u Zrenjaninu. Vidim da, s finske strane, postoji sve veća zainteresovanost za Srbiju, s obzirom da će uskoro početi pregovori o ulasku Srbije u Evropsku uniju. Finska želi da bude i jeste partner na ovom putu Srbije, na nacionalnom nivou, ali smatramo da se podrška i kontakti mogu ostvariti i na nivou kompanija – poručio je ambasador Finske.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak očekuje da će, nakon današnjih sastanaka u Regionalnoj privrednoj komori i obilaska industrijske zone na Bagljašu, saradnja između privrednika biti još čvršća i intenzivnija.
- Takođe, u ranijem periodu imali smo priliku da se upoznamo sa dobrom finskom praksom u ruralnom razvoju i trudićemo se da te neke dobre primere koji dolaze odatle, preko evropskih projekata uspostavimo i kod nas, u jednoj regionalnoj saradnji. Konačno, razgovaraćemo i o onome po čemu se Finska izdvaja od drugih evropskih država – edukaciji, odnosno školskom obrazovnom programu. Posetićemo osnovnu školu "Petar Petrović Njegoš" i nadam se da ćemo te pozitivne primere edukacije i dobrih rezultata koje finski đaci postižu na testovima, moći, na neki način, da primenimo i u edukaciji kod nas. Svaki razvoj zasniva se na dobrom obrazovanju, a mi ćemo se truditi da sve to što više primenimo – kazao je gradonačelnik Bošnjak.
 
   
 
U nastavku posete, ambasador Finske je u Regionalnoj privrednoj komori razgovarao s predsednikom Komore, mr Milanom Radovanovićem, a upriličeni su i bilateralni sastanci predstavnika finskih kompanija koje posluju u Srbiji i predstavnika više zrenjaninskih preduzeća.
 
Ambasador je posetio i preduzeće "Izolir doo", koje ostvaruje poslovnu saradnju s Finskom u proizvodnji predizolovanih cevi za daljinsko grejanje i prateće opreme, kao i u proizvodnji predizolovanih cevi za gasovode visokog pritiska. S obziorm na lokaciju ovog preduzeća – na obodu industrijske zone "Bagljaš" - ambasador Peka Orpana iskoristio je priliku i da obiđe ovu prvu "grinfild" industrijsku zonu u Zrenjaninu i upozna s njenim potencijalima, kao i investitorima  koji su ovde podigli proizvodne pogone.
 
   
 
Posetu našem gradu, Njegova Ekselencija Peka Orpana završio je obilaskom Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš". Učenici najveće škole u Banatu na manifestaciji "Evropsko selo", održanoj maja meseca u Zrenjaninu, predstavili su Republiku Finsku i tom prilikom stekli brojna znanja o ovoj zemlji, a sada su dobili priliku da se predstave i njenom ambasadoru. U holu škole oni su priredili izložbu sličnu kao na "Evropskom selu", a ambasadora je dočekao – Deda Mraz, jedan od simbola Finske. Direktor škole Miroslav Brnjoš predstavio je ambasadoru Finske "ličnu kartu" škole i upoznao ga s pojedinim aktivnostima njenih učenika. Tokom posete školi, ambasador Peka Orpana objasnio je zašto Finska predstavlja primer jednog od najboljih obrazovnih sistema u Evropi.
- Početak naših uspeha datira iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada je doneta dugoročna, vizionarska i sveobuhvatna strategija obrazovanja. To je kontunirani proces, tokom kog se neprestano moramo usavršavati i razvijati kako bi se postigli, a potom i održali dobri rezultati. Mi smo uspostavili jednak obrazovni sistem za sve, sve škole su državne, a nastavnicima je data velika autonomija i sloboda u radu s decom, što pomaže stvaranju inovativnog obrazovnog okruženja. Mi smo relativno mala zemlja i činimo napore da se mladi razvijaju tako da budu građani koji će, najviše što mogu, doprinositi razvoju zajednice i u njoj učestvovati. 
 
   
 
Ambasador je dodao i da ne vidi razliku između ove i bilo koje škole u njegovoj zemlji i da veruje da obrazovni sistem u Srbiji može dostići nivo i rezultate koji su ostvareni u Finskoj.
- Ako se žele postići razvojni rezultati, mora se planirati unapred i dugoročno – poručio je ambasador tokom boravka u OŠ "Petar Petrović Njegoš".