Osnovna škola u Mužlji obeležila 120 godina postojanja

Svečanom sednicom nastavničkog veća, održavanjem radionica za učenike i goste, organizovanjem revijalnih utakmica i polaganjem venaca na spomen-bistu Narodnog heroja Servo Mihalja ispred škole, osnovna škola "Servo Mihalj" u Mužlji obeležila je 6. decembar, Dan škole i proslavila punih 120 godina postojanja i rada. Među brojnim zvanicama na školskoj svečanosti bili su i Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, član Gradskog veća Zrenjanina, Stojko Jožef, inače zaposlen u školi kao profesor matematike, kao i nekadašnji učenici škole, danas doktori nauka, dr Božo Jožef i dr Klara Tot Glemba. 
 
   
 
Goste je pozdravio direktor škole, Zoltan Halai, koji je prezentovao kraći istorijat škole i naglasio da je ekspanzija škole bila sedamdesetih godina prošlog veka, kada je školu pohađalo 1445 učenika. 
- Danas imamo 808 učenika, što znači, nažalost, da svake godine škola gubi jedno odeljenje. Ipak, u proteklom periodu škola je postigla izuzetno lepe rezultate, kojima možemo da se pohvalimo, poslednja su stigla 2010. godine, kada smo zaslužili priznanje "Đorđe Natošević" i pre dve godine, kada je škola uvrštena među 50 najboljih u Srbiji. Izuzetne rezultate postižemo na poljima jezika, fizičke kulture, tehničkog obrazovanja, u poslednje vreme i fizike i hemije. To znači da škola ima talentovane učenike i motivisane nastavnike – istakao je direktor Halai. 
 
   
 
Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli istakao je da je proslava Dana škole značajna u životu svake zajednice, naročito kada je to – 120 godina. 
- To je značajan jubilej za svaku zajednicu, a posebno ako je ona mešovita, kao što je mužljanska, i ova škola je, na neki način, dokaz da može da funkcioniše i da se neprestano razvija i radi svih ovih godina. Čuli smo ovde različite brojke, a ja ću to posmatrati generacijski – skoro pet generacija je ovde stasavalo i to je nešto neprocenjivo – kazao je Deli. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, iskoristio je priliku da svim bivšim i sadašnjim učenicima i radnicima škole čestita Dan škole i vredan jubilej.
- Želim im puno daljih uspeha u radu, naravno, slogu i dobru atmosferu kakvu su oduvek gajili ovde, u Mužlji, kao i puno dobrih ocena, dobrih učenika koji će u budućnosti preuzeti najvažniju ulogu u našem gradu i našem društvu – poručio je slavljenicima zrenjaninski gradonačelnik. 
 
     
 
Dan škole, 6. decembar, datum je rođenja Narodnog heroja Servo Mihalja, a škola je počela s radom još krajem XIX veka – novembra 1893. godine. Do Drugog svetskog rada škola je bila četvorogodišnja, da bi nakon oslobođenja postala osmogodišnja. Od šezdesetih godina prošlog veka nastava, koja je do tada bila organizovana samo na mađarskom jeziku, odvija se dvojezično. U to vreme podiže se i druga školska zgrada, u naselju "Kolonija", pa tako škola danas funkcioniše u dva odvojena objekta.