Alternativne sankcije u prekršajnom postupku

Zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Sanisavljev prisustvovao je okruglom stolu na temu  "Alternativne sankcije u prekršajnom postupku". Skup je održan u Subotici, a prisutni su bili i predstavnici prekršajnih sudova sa područja AP Vojvodine, među kojima i Jelena Gatarić iz zrenjaninskog Prekršajnog suda, predstavnici lokalnih samouprava. Učešće su uzeli i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i direktori javnih preduzeća.

 

 

Stanisavljev je istakao značaj učešća na ovakvim skupovima jer, kako je naveo, Alternativne sankcije u Srbiji nisu na zavidnom nivou. Naime, podaci govore da je tek  4,8 odsto  izvršenih alternativnih sankcija u odnosu na zatvorske kazne., a da se alternativnim sankcijama postižu uštede u državnom budžetu i bolja resocijalizacija osuđenika. 


Kancelarija za alternativne sankcije u Zrenjaninu je dvanaesta kancelarija otvorena u sedištima viših sudova i gradovima sa kojima je Ministarstvo potpisalo Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija sa gradonačelnicima i predstavnicima gradova.Te Kancelarije imaju za cilj da što veći procenat dosuđenih kazni bude izvršen na alternativan način, kao što je kućni pritvor, zaštitni nadzor i rad u javnom interesu. Time će se u velikoj meri postići uštede u državnom budžetu i bolja resocijalizacija osuđenika