Izgradnja pristupne rampe u Dispanzeru za žene

Zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev obišao je danas radove na izgradnji prilazne rampe za žene sa invaliditetom u Dispanzeru za žene pri zrenjaninskom Domu zdravlja „dr Boško Vrebalov“. Radovi će, kako se očekuje, biti završeni za oko dve nedelje. 
Stanisavljev je podsetio da u srednjem Banatu ima oko 17.000 žena sa invaliditetom i da je njih 4.000 je iz Zrenjanina, ali za njih adekvatno opremljene ginekološke ambulante nema, a nije bilo čak ni prilaza za invalide u postojećem Dispanzeru za žene.
 


 

-Izuzetno sam zadovoljan što se ovaj projekat, ranije najavljen, sada i realizuje. Njegov značaj je višestruk, jer, ovde je i stomatološka ordinacija, ali i dečiji dispanzer. Inicijativa za postavljanje pristupne rampe krenula je od Odbora za ravnopravnost polova Grada Zrenjanina, kao i direktorke Doma zdravlja, ženske odborničke mreže i zajedničkim snagama pronašli smo rešenje i radovi su započeti. Tokom narednih desetak dana biće završeno betoniranje, ograda i postavljanje gumene podloge – rekao je Stanisavljev. 
On je ukazao da Grad Zrenjanin probleme osoba sa invaliditetom prepoznaje kao prioritet i da će se u tom pravcu u narednom periodu realizovati i drugi konkretni projekti.   



Ekovoju Onč Laureta ginekolog u Domu zdravlja "dr Boško Vrebalov“ takođe je istakla značaj projekta i to ne samo sekciji za ginekologiju, već i pedijatriju, stomatologiju jer pacijenti sa invaliditetom nisu bili u mogućnosti da posete ovu zdravstvenu ustanovu i da im se pruži odgovarajuća zdravstvena pomoć.
- Koliko je značajan za nas, zdravstvene radnike, za osobe sa invaliditetom je još značajniji jer će moći da dolaze i da im mi , pržanjem pomoći, koliko toliko pomognemo i odagnamo bar mali deo bolesti – kazala je doktorka.



 

Prema njenim rečima, postoji slučajevi da žene nisu koristile usluge ove zdravstvene ustanove upravo iz razloga nemogućnosti direktne posete. 
- Ova će im rampa puno značiti, a značaj ovog projekta će se tek videti. Zahvaljujući gradskim čelnicima, Domu zdravlja i svim ljudima dobre volje koji su ne malo stali rame uz rame, mnogo znači za sve žene koje žele da dođu na preglede – dodala je doktorka Ekovoju i ukazala da je naredni cilj nabavka hidrauličnog ginekološkog stola.