Poslodavci uz pomoć Grada zapošljavaju 65 lica

U Gradskoj kući u Zrenjaninu juče su predstavnici 48 poslodavaca s teritorije Grada Zrenjanina potpisali ugovore o realizaciji programa stručne prakse za 65 nezaposlenih lica.  Oni će kod poslodavaca koji su ih odabrali putem javnog konkursa, obavljati stručnu praksu u trajanju od šest meseci do godinu dana, u zavisnosti od stepena stručne spreme. U ime Grada Zrenjanina, ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Bošnjak. On je istakao da je Grad uputio javni poziv svima kojima je takva vrsta saradnje potrebna.
- Rukovodili smo se time da budu u pitanju ili deficitarna zanimanja ili ona koja su neposredno uključena u privredu. Mislim da smo taj cilj postigli, odnosno da će veći broj mladih ljudi koji nisu imali priliku da se zaposle, svoje prvo radno iskustvo steći upravo na poslovima za koje su se i školovali. Odziv poslodavaca je bio velik, samim tim smo morali da prilagodimo i budžetska sredstva i da ih uvećamo. Upravo se kroz interesovanje poslodavaca pokazalo da mogućnosti za zapošljavanje, odnosno radna mesta, postoje, međutim poslodavci nisu smeli da rizikuju u pogledu kandidata. Ovako imaju mogućnost da, uz budžetsko finansiranje, provere kakvi su kandidati i ukoliko tokom stručne prakse ispune njihove zahteve, otvara im se i mogućnost za stalno zaposlenje – objasnio je gradonačelnik Bošnjak. 
 
   
 
Euđenija Besu, predsednica Lokalnog saveta za zapošljavanje koji upravlja projektom, kaže da je ovo telo imalo težak zadatak da, na osnovu javnog poziva, formira rang-listu i odabere samo deo kandidata koji su podneli zahtev.
- Dostavljena su nam ukupno 122 zahteva od strane 106 poslodavaca, a 230 kandidata je istaklo želju da nađe posao na ovakav način. Nažalost, budžet Grada je ograničen u pogledu sredstava koje može izdvojiti u ove svrhe, te je na osnovu toga upućen predlog gradonačelniku  da se prihvate zahtevi 48 poslodavaca, koji bi angažovali 65 lica, rekla je Besu.
 
   
 
Od tih lica, trideset šestoro ima visoku, jedanaestoro višu, a osamnaestoro njih – srednju stručnu spremu. Kandidati sa srednjom stručnom spremom obavljaće stručnu praksu u trajanju od šest meseci, a s višom i visokom u trajanju od godinu dana.
 
Filijala Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Zrenjaninu jedna je od firmi koje su potpisale ugovor s Gradom Zrenjaninom i preuzele obavezu o zapošljavanju mladih ljudi. Direktor filijale, Milan Zvekić, ističe da su ove godine dobili jednog volontera i da im to veoma znači.
- Veoma sam zadovoljan sadašnjim izborom, dobili smo sjajnu decu i trudimo se da ih što bolje obučimo jer je materija penzijskog i invalidskog osiguranja specifična, i ne postoji posebna škola za te poslove. Čak i kada se završi period prakse, onog momenta kada se ukaže potreba za povremenim poslovima i proširenjem obima rada, mi pozivamo te ljude koje smo već obučili jer su upoznati sa materijom. Osim toga, uvek postoji mogućnost da se njihov status volontera pretvori u redovan radni odnos, kaže Zvekić.