Održana 75. sednica Gradskog veća

Gradsko veće grada Zrenjanina održalo je juče 75. redovnu sednicu, s dnevnim redom koji je obuhvatao 20 tačaka. Na početku sednice, većnici su razmatrali Predlog Odluke o završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2013. godinu – Konsolidovani završni račun, kojim su utvrđeni ukupni prihodi i primanja budžeta grada Zrenjanina sa neutrošenim sredstvima, kao i ukupni rashodi i izdaci u prošloj godini. Ukupni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima  utvrđeni su u iznosu od 4.379.950.000 dinara, a ukupni rashodi i izdaci od  3.794.371.000 dinara. Razlika je 585.579.000 dinara.
 
Prihvaćeni su Izveštaji o radu Gradske uprave grada Zrenjanina, Službe za budžetsku inspekciju grada Zrenjanina i Javnog pravobranilaštva grada Zrenjanina za 2013. godinu, a prezentovan je i Deseti godišnji izveštaj Zaštitnika građana za teritoriju grada Zrenjanina o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u 2013. godini. 
 
Utvrđen je Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije radnog kompleksa ''Agroglobe'' u Melencima. Predlogom Odluke o izmeni Odluke o parkiranju vozila izmenjen je član koji se odnosi na stanarsku kartu, dodavanjem tri nove kategorije stanara. Odluka o pijacama izmenjena je i dopunjena zbog usaglašavanja kaznenih odredbi s novim Zakonom o prekršajima, kao i promene nadležnosti s dosadašnjeg Odeljenja inspekcije na sadašnje  Odeljenje komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija.
 
Utvrđenim Predlogom Odluke o izmeni Odluke o osnivanju JP ''Rezervati prirode Zrenjanina'' Zrenjanin menja se sedište preduzeća sa dosadašnjeg, privremenog sedišta u Ulici Kralja Aleksandra I 43, na Vojvode Petra Bojovića 2.  
 
Donošenjem Odluke o izmeni Odluke  o  pristupanju izradi Strategije održivog razvoja  grada  Zrenjanina za  period od 2014. do 2020. godine,  rok  za  usvajanje  predloga Strategije pomera se sa 30. juna 2014. godine na 30. septembar 2014. godine.
 
Gradsko veće donelo je i odluku kojom se odobrava zaduživanje  grada  Zrenjanina  za finansiranje  kapitalnih investicionih  rashoda  (dugoročno)  kod  poslovne ili razvojne banke u  iznosu  od  797.400.000,00 dinara,  sa planiranim  rokom  otplate  od minimalno 5 godina plus  grejs period  od  godinu dana. Kako je navedemo u obrazloženju Odluke, iz navedenih sredstava planira se finansiranje sledećih projekata: rekonstrukcija mosta u Vardarskoj ulici,  pešačka zona, gradski bazen, izgradnja tri kružne raskrsnice, izgradnja dva nova vrtića, izgradnja fiskulturne sale u Stajićevu, izgradnja trotoara i biciklističkih staza, izgradnja puteva, rekonstrukcija javnog osvetljenja, izuzimanje zemljišta za obilaznicu, natkrivanje pijace u Jug Bogdanovoj, kapitalni projekti u mesnim zajednicama, izgradnja puteva u ulici Slavka Munćana, Žabaljska, Dragice Pravice i izgradnja postrojenja solarni kolektori.
 
Gradsko veće podržalo je realizaciju projekta uspostavljanja nove usluge iz oblasti socijalne zaštite u gradu Zrenjaninu - "Dnevni centar za decu i mlade koji su u sukobu sa zakonom, roditeljima, školom ili zajednicom", kojim Centar za socijalni rad Zrenjanin aprilicra za dobijanje sredstava kod Delegacije EU u Republici Srbiji.
 
Gradsko veće odobrilo je iz budžetskih sredstava 300.000 dinara Rvačkom klubu  ''Proleter''  Zrenjanin na ime troškova realizacije Međunarodnog memorijalnog turnira u rvanju grčko rimskim stilom ''Darko Nišavić'', kao i 100.000 dinara konjičkom klubu ''Rusanda'' Melenci, na ime troškova realizacije Prvenstva Vojvodine u vožnji zaprega