Zrenjaninski horovi pevali u znak sećanja na Slobodana Bursaća

U velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina 31. maja i 1. juna održan je prvi Memorijalni horski festival "Slobodan Bursać", posvećen dirigentu koji je proslavio zrenjaninsko horsko pevanje. Festival je okupio veliki broj ljubitelja horske muzike, koji su imali priliku da tokom dve večeri čuju izvođenja 12 zrenjaninskih horova. 
 
 
Na festivalu su ove godine nastupili: Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina, Ženska pevačka izvorna grupa KUD "Pionir", Crkveno pevačko društvo "Žene Mironosice", Muški crkveni hor "Sveti Arhangel Mihailo", Kamerni hor "Emmanuel", Omladinski mešoviti hor muzičke škole "Josif Marinković", Dečiji hor "Prepodobni Rafailo Banatski", Hor "Sveti Serafim Sarovski", Muški hor "Arion", Dečiji hor ruske crkve "Sveti Arhangel Mihailo", Hor Slovenačkog društva "Planika" i Mešoviti hor "Prepodobni Rafailo Banatski". Na festivalu je prikazan i kratki film posvećen Slobodanu Bursaću, autora  Nenada Vujinova. 
 
 
Festival je osnovan u znak sećanja na pokojnog dirigenta Slobodana Bursaća (1941-1993), koji je sa zrenjaninskim horom "Josif Marinković" osvojio brojna priznanja, među kojima i najznačajnije - titulu "Hor sveta" u Langolenu (Velika Britanija) 1987. godine. Svojim entuzijazmom i dirigentskom harizmom stvorio je generacije pevača, od kojih su mnogi danas angažovani u profesionalnim ansamblima u Srbiji i inostranstvu. Ideja organizatora bila je da se održavanjem jednog ovakvog festivala podstakne dalji razvoj horskog pevanja i promoviše Zrenjanin kao "Grad horova". Činjenica je da u Zrenjaninu danas aktivno radi 14 horova i pevačkih društava, u kojima peva više od 370 pevača, pa je u Srbiji, ali i regionu, srazmerno broju stanovnika, Zrenjanin grad sa najviše horova.  
 
 
Festival je bio  revijalnog karaktera, a cilj organizatora je da postane tradicionalna manifestacija, na kojoj će narednih godina nastupiti i horovi iz ostalih gradova Srbije, a da vremenom preraste i u manifestaciju međunarodnog karaktera. U saradnji sa Crvenim krstom Srbije u okviru festivala su prikupljana sredstva za pomoć ugroženima od poplava. 
 
 
Organizaciju festivala potpisali su Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions. Inicijativu za organizovanje festivala pokrenuo je nekadašnji pevač hora "Josif Marinković", muzičar Vladimir Coka Stojković, a zdušno su je podržali i drugi  članovi popularnog  "Josifa".