''Godina Pupina'' i u Makedoniji

Obeležavanje "Godine Pupina u Zrenjaninu", zahvaljujući Društvu makedonsko – srpskog prijateljstva iz našeg grada, preneto je i na susednu Makedoniju, gde je nedavno boravila delegacija Zrenjanina, predvođena predstavnicima Radne grupe za obeležavanje godišnjice rođenja velikog naučnika. Poseta je organizovana gradu Ohridu i Vevčanima, u kojima se nalazi se nalazi i muzej - Pupinova kuća. 
 
U Vevčanima, mestu nadomak Struge i Ohridskog jezera, je i promovisana knjiga "Od pašnjaka do naučenjaka", u izdanju fondacije "Mladen Selak" i to u ambijentu crkve Svetog Nikole. Promociji je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak – Tomić, a domaćin je bio gradonačelnik Vevčana Cvetimir Ugrinoski.
 
 
Ambasadorka Srbije napomenula je da je ta promocija jedna od manifestacija posvećenih velikom Pupinu u Republici Makedoniji.
 - Diplomatski kor i javnost u Makedoniji su, na neki način, bili i iznenađeni, a istovremeno i zadovoljni što su saznali nešto više o samom Pupinu. To mi čini posebno zadovoljstvo, jer mislim da je Pupin nepravedno zapostavljen u našoj dosadašnjoj brizi prema sopstvenim velikanima i da je ovo velika prekretnica, da će se ubuduće mnogo više pažnje posvećivati sveukupnom delu i značaju Pupina, ne samo u razmerama Balkana i istoriji Srba, već i u svetskim razmerama – istakla je ambasadorka Divjak – Tomić.  
 
       
 
Po jednom tumačenju istraživača iz Makedonije,  porodica Pupin vodi poreklo iz Makedonije. Oni navode da time ne žele da prisvajaju velikana, već da samo još više istaknu njegov značaj. Po njihovim tvrdnjama, Pupinov deda Arsenije se iz Vevčana, tadašnje Stare Srbije, preselio u Austrougarsku, u Banat, gde je rođen Pupinov otac. U Vevčanima su, na temeljima kuće za koju se smatra da je pripadala porodici Pupin, 2008. godine sagradili novu, kao spomen-obeležje. U njoj su danas konačište i spomen-soba posvećena Mihajlu Pupinu.
 
Zrenjaninsku delegaciju primio je i zamenik gradonačelnika Ohrida, mr Angel Janev i tom prilikom bilo je reči o mogućnostima saradnje i bratimljenja dva grada. Razgovaralo se i na nivou ustanova kulture i privrede, pa su se tako o mogućoj saradnji dogovarali direktorka Kulturnog centra Ohrida, mr Dragana Bocevska i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković. Zainteresovanim privrednicima predočena je mogućnost učešća na sajmu INOCOOP, koji se u Zrenjaninu tradicionalno organizuje tokom "Dana piva", poslednje nedelje avgusta.
 
       
 
Zrenjanincima se, tokom boravka u Makedoniji, pružila prilika da, osim posete  Ohridu i Vevčanima, borave i u Svetom Naumu i na Galičici.  
 
Koordinator Radne grupe za obeležavanje "Godine Pupina" u Zrenjaninu, Robert Sabo, prenosi svoje utiske nakon posete Makedoniji i najavljuje neke od predstojećih aktivnosti.
 - "Godina Pupina" je i ovu priliku iskoristila za promociju Zrenjanina i prezentaciju aktivnosti koje smo kao grad uradili u cilju predstavljanja lika i dela Mihajla Idvorskog Pupina. Naši domaćini, profesor Pavle Mitreski i ljudi iz fondacije "Mladen Selak", predstavili su Pupina kao velikog humanistu i podsetili na donacije koje su od strane Pupinove fondacije dolazile u ovaj kraj. Jedan od poklona je i čuvena, preko dve tone teška Kambana - Zvono slobode, koje se i danas nalazi u jednoj od najstarijih crkava u Ohridu. – ističe Sabo i dodaje:
- Ono što nas u narednom periodu očekuje u "Godini Pupina", a što bi valjalo istaći, jeste, svakako, naše predstavljanje u okviru sajma INOKOP, gde ćemo naglasak dati na Pupinovom inovatorskom i preduzetničkom radu. Takođe, u toku je finalizacija priprema za tri izložbe koje nas očekuju tokom septembra i oktobra, kada ćemo u punom smislu reči pokazati da je 2014. godina u Zrenjaninu, godina Mihajla Idvorskog Pupina.