Projekat ''Upravljanje imovinom 1,2,3'' - Sporazum o saradnji između Grada Zrenjanina i javnih preduzeća

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić potpisao je Sporazum o saradnji s predstavnicima sedam gradskih javnih preduzeća i načelnicom Gradske uprave Zrenjanin u vezi s realizacijom projekta "Upravljanje imovinom 1,2,3". Ovaj projekat Grad Zrenjanin realizuje u partnerskom odnosu s vodećim partnerom, Gradom Pančevom, ukupna vrednost je 115 hiljada evra, od kojih 100 hiljada finansira EU, dok ostatak sufinansiraju Zrenjanin i Pančevo. Realizacija projekta počela je 3. februara ove godine i trajaće 12 meseci. Projekat se realizuje u okviru programa "Eksčejndž 4" (Exchange 4) koji finansira Evropska unija, njime rukovodi Delegacija EU u Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).
 
Osnovni cilj Projekta je unapređenje sistema upravljanja imovinom na nivou grada Zrenjanina, kao instrumentom lokalnog ekonomskog razvoja, primenom preporučene Metodologije popisa i upisa imovine jedinica lokalne samouprave u 30 koraka, koji je izradio Tim Saveta Evrope, odnosno Tim programa jačanja lokalne samouprave u Srbiji, faza 2.
 
        
 
Potpisivanjem Sporazuma između Grada, javnih preduzeća i gradske uprave uspostavljaju se koordinacija i saradnja strana u sporazumu u vezi sa realizacijom Projekta, a u cilju unapređenja procedura za popis i upis imovine u javnu svojinu grada Zrenjanina, prelaska na digitalnu evidenciju imovine, unapređenja ljudskih resursa, verifikacije podataka putem geodetskih snimaka i procene vrednosti imovine.
 
Sporazum je gradonačelnik Janjić potpisao s direktorima ili vršiocima dužnosti direktora JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", JP "Gradska stambena agencija", JKP  "Vodovod i kanalizacija", JKP "Gradska toplana", JKP "Čistoća i zelenilo", JKP "Pijace i parkinzi", Javne ustanove "Sportski objekti", kao i s načelnicom Gradske uprave grada Zrenjanina, Jasminom Malinić.
 
Uređen sistem upravljanja gradskom imovinom predstavlja jedan od najefikasnijih instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja. Izmenom zakonskog okvira Republike Srbije, gradovi i opštine su dobile mogućnost da izvrše prenos vlasništva javne svojine sa Republike na jedinicu lokalne samouprave. Da bi se popis i upis javne imovine obavili na adekvatan način, neophodno je definisanje odgovarajućih procedura, povezivanje zainteresovanih strana u uređen sistem, kvalitetni alati i instrumenti, kao i obučena lica za rad na ovim poslovima.
 
Unapređenje sistema upravljanja imovinom trebalo bi da doprinese i boljem planiranju prihoda i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u Gradu Zrenjaninu, čime on postaje konkurentniji i zanimljiviji zainteresovanim investitorima.
 
       
 
Potpisivanje ovog Sporazuma i njegova dalja realizacija deo su brojnih aktivnosti obuhvaćenih projektom "Upravljanje imovinom 1,2,3", među kojima su zajednička početna konferencija, mentorski dani u Pančevu, dve obuke za zaposlene u Pančevu i  Zrenjaninu, zajednički infodan za donosioce odluka, uređenje procedura popisa i upisa imovine (ugovori sa svim zainteresovanim stranama potpisani u Pančevu i Zrenjaninu, procedure razmene informacija u Pančevu), ažuriranje softvera za popis imovine u Pančevu, prelazak sa papirne na digitalnu evidenciju u Pančevu, izrada LED mapa gradskog građevinskog zemljišta, verifikacija imovinskih podataka (Pančevo i Zrenjanin – geodetska merenja i procene vrednosti imovine), upis imovine, akcioni plan za upravljanje imovinom za Pančevo i završna konferencija.