Zrenjanin od 8. do 10. avgusta u znaku odbojke na pesku

Zrenjanin će tokom vikenda, od 8. do 10. avgusta, biti u znaku odbojke na pesku, popularnog "bič voleja", za čiju će promociju biti zaduženi naši proslavljeni reprezentativci, braća Vladimir i Nikola Grbić – saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj sinoć u Gradskoj kući u Zrenjaninu.
 
 
Tokom tri dana, na centralnom gradskom Trgu slobode, publika će imati priliku da uživa u kvalifikacijama i mečevima jednog od kola otvorenog prvenstva Srbije u odbojci na pesku - "Vip Beach Volley lige" u muškoj i ženskoj konkurenciji i mečevima dečje "Kids lige", a Vladimir Vanja Grbić lično rukovodiće "Školicom odbojke" koju će, besplatno, moći da pohađaju sva zainteresovana deca osnovnoškolskog uzrasta. 
 
Manifestaciju su javnosti predstavili Vladimir i Nikola Grbić, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, članica Gradskog veća za resor sporta Zlatana Ankić i generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina Simo Salapura, uz prisustvo odbojkašica i odbojkaša OK MD Zrenjanin i OK Klek Srbijašume.
- Želja nam je bila da ovaj karavan dovedemo u Zrenjanin i uspeli smo da nađemo zajednički jezik s Odbojkaškim savezom Srbije. Nadamo se da će biti lepo vreme i taj vikend će u našem gradu biti pun dešavanja – tokom dana ćemo igrati odbojku, uveče ćemo slušati tamburicu, a leto tradicionalno završavamo "Danima piva". Što se tiče odbojkaškog susreta, prvi put će u našem gradu biti najbolji odbojkaši, najbolji igrači bič-voleja, kako iz Srbije tako i iz Evrope i mislim da će to biti veliki praznik odbojke u Zrenjaninu – istakao je gradonačelnik Janjić.
 
   
 
Potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije Vladimir Grbić, u svojstvu čelnika "Vip Beach Volley lige", rekao je da se i ovaj turnir u odbojci na pesku organizuje u okviru strategije razvoja tog olimpijskog sporta.
- U okviru "Školice odbojke", besplatne i dostupne svoj deci, jeste i projekat implementacije odbojke na pesku kod dece uzrasta od 7 do 15 godina koji će obuhvatiti i rad tokom celog leta, koji Odbojkaški savez Srbije dostavlja gradovima članovima dečje odbojkaške lige i mestima u njihovom okruženju. Smatramo da je upravo dostupnost i mogućnost bavljenja fizičkom aktivnošću i sportom od esencijalnog značaja za prevenciju zdravlja – naglasio je Vanja Grbić i pojasnio šta će se sve, tokom ovog festivala odbojke, dešavati na zrenjaninskom Trgu slobode.
 

- Zrenjanin će, praktično, biti domaćin jednog kola lige, trećeg pre kraja i u petak, prvog dana, ujutro, takmičenja počinju održavanjem dečje "Kids lige". Nakon toga počinju kvalifikacioni mečevi glavnog turnira, popodne, u 17 časova, održaće se prva školica odbojke i potom poslednji mečevi kvalifikacionog dela, kada će biti poznati učesnici zvaničnog turnira koji se igra u subotu. Glavni turnir sastoji se iz grupe pobednika i repasaža i završava se do polufinala, sa četiri muška i četiri ženska para. Školica odbojke u subotu ima dva treninga, od 10 i od 17 časova, a u nedelju je završni trening s decom, kom prethode dva polufinala i mečevi za treće mesto u obe konkurencije. Nakon što publika vidi šta je to što smo radili s decom prethodnih dana i šta su ona naučila, slede muško i žensko finale i dodela nagrada – rekao je naš proslavljeni odbojkaški reprezentativac. 
 
   
 
Članica Gradskog veća Grada Zrenjanina Zlatana Ankić rekla je da Zrenjanin dobija jednu sjajnu manifestaciju, a da najveći interes grad, ustvari, ima u segmentu manifestacije "Školice odbojke".
- Svojom strategijom sporta Zrenjanin je odlučio da ozbiljno stane iza odbojke, tako da bič-volej i klasična odbojka ovim dobijaju puno poena na svom promovisanju. Mala deca, osobe s posebnim potrebama, vrhunski sportisti, svi će biti obuhvaćeni i nadam se da će građani Zrenjanina u velikoj meri posetiti Trg slobode od 8. do 10. avgusta – istakla je Zlatana Ankić.
 
   
 
Čulo se juče, između ostalog, da u Zrenjaninu postoji kultura igranja odbojke na pesku, da su već održavani turniri u ovom sportu koji i na Olimpijskim igrama privlači veliku pažnju i da je i predstojeća manifestacija dobra prilika za stvaranje baze talenata iz ove sredine za igranje odbojke na pesku.