Sve spremno za raspisivanje javne nabavke za usluge prećišćavanja vode

Komisija koju je formiralo Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija“ završila je kompletnu dokumentaciju za objavljivanje javne nabavke usluge prečišćavanja pijaće vode u Gradu Zrenjaninu, rekao je na današnjoj konferenciji zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

-Dokumentaciju će u narednom periodu moći da preuzmu sve zainteresovane kompanije koje imaju za cilj da konkurišu na ovoj javnoj nabavci za uslugu prečišćavanja pijaće vode. Komisija se ovom poslu predano posvetila i morala je da pribavi sve elemnte koji su veoma bitni za raspisivanje javne nabavke, od kvaliteta i sastava sadašnje pijaće vode u gradu, a isto tako, komisija je bila u obavezi da se drži elaborata kojeg je usvojila Skupština grada Zrenjanina aprila ove godine, a to je Elaborat o utvrđivanju modela javne nabavke u postupku obezbeđivanja pijaće vode. Danas smo tu dokumentaciju kompletirali i možemo već danas objaviti javnu nabavku. Međutim, to ćemo učiniti u narednih petnaestak dana jer želimo da, kao prvo, obavestimo javnost, a ovu informaciju dobiće i veliki broj kompanija koje su zainteresovane za uslugu prešišćavanja pijaće vode. Želimo da je pojavi što veći broj kompanija, prvenstveno kompanija iz zemalja članica Evropske unije, a moguće je da će  zainteresovanih biti i iz drugih zemalja – rekao je Santovac. 

 

 

On je ukazao da je, budući na činjenicu da je sezona godišnjih odmora u toku, rok dat za objavljivanje JKP "Vodovod i kanalizacija“ petnaestak dana, te da će ova javna nabavka biti otvorena 60 dana od dana objavljivanja.

- Nakon tog vremena i prikupljenih ponuda, dolazi do izbora kompanije koja će vršiti uslugu prečišćavanja, a nakon potpisivanja ugovora  rok je osam meseci da se završi celokupni posao. Ako se setite obećanja iz marta ove godine, da ćemo do kraja 2015. godine dobiti ispravnu vodu za piće, vidite da danas potpuno odgovorno, na osnovu ove dokumentacije imate i garanciju da će to biti izvršeno. Moram reći i da se tek ovih dana završio prvi proces uoči raspisivanja javne nabavke, a to je obaveštenje da će se raspisati javna nabavka – dodao je Santovac.

 

 

On je novinarima objasnio da su svi koji su učetsvovali u ovom poslu želeli da zaštite kako građane Zrenjanina, tako i Grad Zrenjanin.

- Predvideli smo da maksimalna cena koju ponuđač daje na ovoj javnoj nabavci ne može preći 0,28 evra. Činjenica je da je uslov za dobijanje javne nabavke najniža cena, što znači da cena može biti i niža od maksimalnih 0,28. Takođe, predvideli smo garanciju za uspešno izveden posao i očekujemo da kompanije koje se pojavljuju maksimalno ozbiljno shvate ovu nabavku koja je predvidela da 3 miliona evra iznosi garancija za uspešno izveden posao, tako da svi koji budu konkurisali, moraće da prilože i ovu garanciju – pojasnio je zamenik gradonačelnika.

Govoreći o ceni vode, direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija“ Goran Tajdić kazao je da će, kada se završi nabavka,  potpiše ugovor i iz vodovoda ponudi zdrava pijaća voda, građani plaćati dosadašnjih 27 dinara bez PDV i da će na tu cenu plaćati još i nadograđenu cenu prečišćavanja vode koja će biti usklađena sa pravilnicima Republike Srbije.

 

  

 

- Javnom nabavkom predviđena je maksimalna cena 28 centi, a mi se nadamo da će se pojaviti kompanije koje će moći vodu koju imamo danas da prerade i za manje novca. Ako saberemo ove dve cene, kubik pijaće vode bi bio ispod 50 centi. Naravno, kako se bude kretala i cena ostalih energenata potrebnih za rad postrojenja i troškovi koje ima JKP, i to će se ukalkulisasti, ali, ovom javnom nabavkom pokušavamo da cena vode ne pređe cenu od one u Beogradu, Novom Sadu ili drugim mestima koje imaju zdravu pijaću vodu – rekao je Tajdić napominjući da će cena vode biti primerena ekonomskoj i platežnoj moći građana.

Upitan da objasni razliku između sadašnje zamisli i prethodnog ugovora sa nemačkim Vasertehnikom, pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević je rekao da je u prethodnoj javnoj nabavci Grad bio investitor koji je nabavljao tehnologiju i opremu, na bazi javnog tendera.

 

 

- U tom slučaju Grad bi nakon izgradnje tog postrojenja postao i njegov vlasnik, a u sadašnjoj nabavci nije u pitanju nabavka materijalnih dobara, odnosno fabrike, već usluga, gde mi tražimo subjekta koji će našu vodu, koju dajemo, uslužno preraditi i isporučiti gradu po zadovoljavajućim tehničkim kriterijumima. Kada govorimo o cenama, i jedna i druga varijanta imaju određenu troškovnu kalkulaciju. U prvoj, Grad je bio u obavezi da finansira nabavku, investiciono ulaganje koje je bilo oko 26 miliona evra, ali i da finansira sve troškove koji su se kretali tada na ceni od 0,34 evra, plus cena kapitala za otplatu 26 miliona evra. Konačnu cifru je teško utvrditi u tom slučaju. U drugoj varijanti, mi ne nabavljamo tehnologiju, ne kupujemo nijedan šraf, već plaćamo svaki kubni metar ispravne vode koju onaj ko da najbolju ponudu i potpiše ugovor isporuči gradu – naveo je Dević.       

Na današnjoj konferenciji bilo je reči o i raskidu ugovora sa nemačkom firmom "Vasertehnik“ i najavljenom tužbom te kompanije, a odgovarajući na pitanje novinara koje se na to odnosilo, Goran Tajdić je rekao da ugovor sa njima nikada i nije potpisan do kraja.

 

 

-  Taj ugovor se sastojao iz tri knjige, A, B, i C, a potpisane su samo dve, i to one koje se tiču tehničkih stvari i mera obezbeđenja, ali finasijski deo ugovora nikada nije potpisan. Smatramo da do tužbe i ne može doći. Problem je bio državna garancija, koja nije dobijena jer je i država nakon odustajanja Evropske banke za obnovu i razvoj odustala. Ni država nije htela da stane iza ovog ugovora, pa se i od potpisivanja moralo odustati – rekao je Tajdić i dodao da je, pored toga, u ugovoru sa "Vasertehnikom“ sporan bio i kvalitet vode koji ne bi zadovoljavao kriterijume Republike Srbije.

Na ovoj konferenciji rečeno je da će se nakon rešenja problema pijaće vode u gradu, rešavati i problem  zdrave pijaće vode u naseljenim mestima i da je deoparametara za naseljena mesta već pribavljen.