Joksimović i Benedikt svečano otvorili ''Evropsko selo'' (15 fotografija)

“Evropsko selo” otvoreno je danas popodne u hali sportova “Medison”, a u sklopu manifestacije održan je i Sajam projekata Evropske unije “EU i Srbija na delu”, na kom je predstavljeno više od 30 aktuelnih projekata koje Evropska unija podržava u Vojvodini.
 
 
 
Svečanom otvaranju su prisustvovali ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, Oskar Benedikt, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i Konstantinos Eliades, ambasador Republike Kipar, Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije, Ratko Vlajkov, ambasador Bugarske, Joana Budišin, ataše za kulturu ambasade Poljske, Oreli Pole, direktorka Francuskog Instituta u Novom Sadu, Nebojša Vojnović, podsekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Milan Čežek, šef Službe za saradnju sa lokalnim samoupravama Fonda „Evropski poslovi“ APV i domaćin, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. 
 
 
 
Goste i učesnike manifestacije najpre je pozdravio gradonačelnik Janjić koji je istakao da je Zrenjanin danas “Evropa u malom”, i da kroz više događaja koji se održavaju u našem gradu na poseban način dajemo doprinos naporima koje čini Republika Srbija u procesu pregovaranja o pristupanju Evropskoj uniji. 
„Želim da lepe priče ponesete iz ovog grada, želim posebno da pozdravim svu ovu našu decu, ali i njihove nastavnike, učitelje i direktore škola bez kojih ova manifestacija ne bi mogla da se održi, po šesti put. Prošle godine ovu manifestaciju uvrstili smo u manifestacije od značaja za grad Zrenjanin“, rekao je gradonačelnik.   
 
 
 
Ministarka Joksimović je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da učestvuje u proslavi Dana Evrope u Zrenjaninu, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima ove veoma važne manifestacije.
„Drago mi je što možemo da otvorimo jednu ovako lepu manifestaciju. Obično se mi u evropskim integracijama sastajemo u zagušlivim kancelarijama i te slike nisu nikad lepe, a verujem da će ovo biti najlepša slika koju ćemo poslati i kojom otvaramo Dane Evrope , a sledeća nedelja biće posvećena upravo tome. Drago mi je da ovde u Zrenjaninu “Evropskim selom” započinjemo obeležavanje Dana Evrope. Posebno bih istakla, a to mnogi i znate, to je da treba da budemo svesni i da znamo da je naša zemlja uvek bila dobar i istorijski gledano vrlo značajan deo Evrope, i kulturno i istorijski, u svakom pogledu pripadamo evropskom kontinentu i puno smo kao zemlja i narod dali Evropi i u prošlosti“, kazala je ona.
 
 
 
Joksimović je navela da je EU, organizacija koja je donela mir i stabilnost nakon Drugog svetskog rata, danas postala i biće najbolje mesto za život i rad.
„Zato je Srbija na evropskom putu. Zato se trudimo da i mi što više saznamo o Evropi, EU i da što više zemalja i naši susedi saznaju o nama. Danas imamo štandove svih zemaja EU gde ćete moći puno toga da naučite, ali i da se gosti upoznaju sa Srbijom“, dodala je.
 
Ministarka je ukazala da se od evropskog puta koristi mnogo, da postoji mnogo evropskih fondova na raspolaganju i da su mnogi od danas predstavljenih projekata finansirani upravo iz sredstava EU.
„To je ono što će nas u budućnosti voditi da budemo još uspešniji i bolji, a da svi vi, danas mladi ljudi živite u još boljem ambijentu i da ćemo svi biti deo evropske porodice naroda i članica Evropske unije. Hvala vam i želim da uvek budete tako nasmejani i puni entuzijazma, jer samo tako možemo da napravimo bolje društvo i bolju državu - poručila je učesnicima manifestacije ministarka Joksimović. 
 
Ona je direktorki Osnovne i srednje škole „9. maj“ Snežani Oluški i direktoru Osnovne škole “Mladost” iz Tomaševca Slobodanu Rakiću, za sve škole, uručila sertifikate koje Kancelarija za evropske integracije poklanja školama, učesnicima u današnjoj manifestaciji - komplet knjiga.
 
 
 
Pozdravljajući učesnike i goste Oskar Benedikt je rekao da je velika čast biti u Zrenjaninu povodom otvaranja „Evropskog sela“ i Sajma. 
„Danas zajedno slavimo Dan Evrope i evropski duh Zrenjanina. Kad vidim sve ovo - volim Zrenjanin“, rekao je on i pozvao sve građane da saznaju više o Evropskoj uniji, jer je u njoj budućnost Srbije.
„Saznaćete već danas, zahvaljujući ovim štandovima. Evropska unija, članstvo u njoj i koristi koje od njega proističu nisu ništa apstraktno, naprotiv, sve što radimo, radimo za građane i zato smo danas ovde i veoma smo srećni što smo u Zrenjaninu“, kazao je Benedikt, a zatim uručio nagrade najboljim učenicima kviza “Koliko poznaješ Evropsku uniju?“.
 
 
 
Prisutnima se na svečanom otvaranju obratio i Nebojša Vojinović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, koji je takođe izrazio zadovoljstvo što je danas u našem gradu. On je istakao da je „Evropsko selo“ preraslo u jednu značajnu manifestaciju i da pokrajinska vlada podržava ovakve projekte.
 
On je, u ime Fonda „Evropski poslovi“ APV  uručio direktorima škola koje pohađaju učenici koji su pobedili u kvizu po jedan laptop za svaku školu.
 
 
Kao i svake godine, na prigodnim štandovima – kućicama, 27 zrenjaninskih osnovnih škola predstavilo je po jednu članicu Evropske unije, njene narode, specifičnosti, zanimljivosti i ono što su učenici i njihovi nastavnici smatrali da je interesantno. Na centralnoj bini tokom večeri smenjivali su se učenici koji su pripremili prigodan muzički i folklorni program, plesne i pevačke tačke, takođe u vezi sa zemljama članicama EU koje su ove godine njihove škole predstavljale. 
 
 
Mnogo je u hali sportova „Medison“ bilo i publike, i posetilaca koji su došli da vide šta su to deca pripremila, ponesu neki suvenir ili probaju neke od gastronomskih „đakonija“ koje ni ovoga puta nisu izostale, a koje su takođe na specifičan način karakterisale pojedine zemlje i njihove kuhinje. 
 
Pre otvaranja manifestacije, ministarka Jadranka Joksimović i vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt posetili su Regionalni edukativni centar RCR "Banat" i upoznali se s aktivnostima tog centra koji posebnu pažnju poklanja upravo saradnji sa Evropskom unijom, projektima prekogranične saradnje i različitim vrstama edukacije.