Obeležen Dan pobede nad fašizmom (15 fotografija)

Danas se obeležava 72. godišnjica od pobede nad fašizmom i okončanja Drugog svetskog rata. Devetog maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na "Starom kontinentu".
    
 
 
 
Obeležavanju Dana pobede u Zrenjaninu prisustvovao je i prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Mihail Kruglov. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, je za predstavnika ambasade Ruske Federacije priredio prijem u Plavom salonu Gradske kuće, a potom je Kruglov odao počast svojim sunarodnicima, poginulim u borbama za oslobođenje grada, oktobra 1944. godine, i položio venac na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije na Bagljašu.
 
 
 
Počast borcima Crvene armije odali su i čelnici Grada Zrenjanina - gradonačelnik Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević. Delegacije Grada Zrenjanina i gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata položile su cveće i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima, takođe u spomen-parku na Bagljašu. Polaganje venaca pratio je počasni vod Garnizona u Zrenjaninu, kao i učenici trećeg razreda OŠ "Petar Petrović Njegoš" i građani iz mesnih zajednica "Sonja Marinković" i "Veljko Vlahović".  
 
 
 
Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana pobede u Zrenjaninu održana je na platou ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, gde su venac, ispred Grada Zrenjanina, položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin. Venac je takođe položio prvi sekretar ruske ambasade Kruglov, kao i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, na čelu s načelnicom Snežanom Vučurević, gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, gradskog odbora Srpske napredne stranke, gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine i predstavnici rusko-srpske kompanije “Borec - Srbija”. Polaganju venaca prisustvovali su i učenici zrenjaninskih srednjih škola. 
 
 
 
Prisutnima se obratila načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, koja je govorila o značaju današnjeg datuma i istorijskim vezama ruskog i srpskog naroda. Podsetila je da su milioni ljudi položili živote da bi se zaustavio fašizam, da su u toj borbi učestvovali i narodi sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Najviše žrtava tokom ratnih godina podneo je Sovjetski Savez i bratski ruski narod, baš kao što su na ovim prostorima najveće vojne i civilne gubitke imali Srbi.
 
 
 
“Narod Srbije, uz ruski narod, može biti ponosan na svoje učešće u Drugom svetskom ratu i na pripadnost velikoj pobedničkoj koaliciji. Uzaludni su danas pokušaji nekih da negiraju te činjenice i minimalizuju doprinos našeg naroda pobedi nad fašizmom i nacizmom. Njima poručujemo da se istorija na takav način ne može i neće menjati, i na to moramo ukazivati ne samo svakog 9. maja, ne samo svakog Dana pobede, već i prilikom obeležavanja svih datuma koji su u vezi sa događajima iz Drugog svetskog rata.”, kazala je načelnica Okruga i dodala da, obeležavajući 9. maj, ne zaboravljamo ni nemerljiv doprinos boraca Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije u oslobođenju našeg grada, 2. oktobra 1944. godine.  
 
 
 
“Odali smo danas počast i poklonili se senima 220 ruskih vojnika koji su ovde, daleko od svoje otadžbine, položili živote za našu slobodu i nestanak fašizma sa ovih prostora. Ideali slobode, koji su tada vodili oslobodioce, prisutni su do današnjih dana, a zajedništvo ruskog i srpskog naroda manifestuje se ne samo kroz taj deo slavne istorije, već i kroz sadašnju ekonomsku, kulturnu, političku, versku i svaku drugu saradnju. Kapitulacijom fašističke Nemačke 1945. godine započelo je i stvaranje savremene Evrope, čiji se dan takođe danas obeležava. Želimo da budemo deo te Evrope, ali na ravnopravnim osnovama, uz međusobno uvažavanje i poštovanje svih njenih članica. Želimo da slobodu koju smo stekli pre 72 godine čuvamo i negujemo, i da živimo u međusobnom razumevanju sa svim našim susedima, a u našoj zemlji i našem gradu ne dozvolimo pojavu bilo kakvog ekstremizma ili netrpeljivosti”, poručila je Vučurević. 
 
Sovjetski savez podneo je najviše žrtava tokom krvavih ratnih godina i njegov naslednik, Ruska Federacija, svake godine obeležava Dan pobede kao državni praznik. S pijetetom se bratski ruski narod seća svih svojih žrtava, pa tako i boraca Crvene armije koji su u našem gradu položili živote u pobedonosnom pohodu ka slobodi. Prvi sekretar ambasade Ruske federacije istakao je da je cilj njegovog dolaska u Zrenjanin odavanje počasti žrtvama, borcima koji su ovde poginuli.
 
“U istoriji svakog naroda postoje etape koje odslikavaju nacionalni karakter, za srpski narod jedan od takvih perioda je Drugi svetski rat. Srpski narod nije prihvatio učešće u zločinima fašizma, već je izabrao borbu i nacionalno dostojanstvo i rame uz rame sa ruskim narodom borio se protiv fašizma. Deveti maj postao je jedna od najupečatljivijih slika tokom Drugog svetskog rata, kada su se iznad Rajhstaga u Berlinu uzdigle zastave pobednika i oslobodilaca”, kazao je na srpskom jeziku Mihail Kruglov i dodao da srpski narod dostojanstveno čuva uspomenu na svoje oslobodioce. 
 
 
 
“To sećanje i pamćenje garancija su da spreče one snage, koje još uvek traže mogućnost da precrtaju istoriju i menjaju njen pravi tok. Imamo šta da branimo i ponosimo se našim herojima i njhovim podvizima tokom Drugog svetskog rata”, poručio je on.
 
Značaj obeležavanja današnjeg datuma istakao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, izrazivši zadovoljstvo zbog prisustva visokog diplomatskog predstavnika Ruske Federacije i ove, kao i ranijih godina. 
“Zajedno smo i danas, kao što su naša dva naroda bila zajedno izvojevali pobedu nad fašizmom. Današnji dan je prilika da se prisetimo slavne zajedničke istorije i samo tako stvaramo situaciju da se u budućnosti ne dešavaju više stvari koje su uzrokovale i Drugi svetski rat. Želimo da odamo poštu svima koji su dali svoje živote u brobi za slobodu. Srpski i ruski narod imaju tu slobodu, a mi se zahvaljujemo ruskoj državi i narodu i zbog svih sadašnjih aktivnosti i saradnje sa Vladom Republike Srbije”, istakao je Santovac prilikom današnje ceremonije obeležavanja Dana pobede
 
Današnji dan Evropska unija obeležava i kao Dan Evrope, u znak sećanja na 9. maj 1951. kada je donet "Šumanov plan", kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica za ugalj i čelik (ECSC), prva zajednička institucija nekoliko evropskih zemalja, koja je prethodila osnivanju Evropske unije.