Osnovci iz ''2. oktobra'' najuspešniji na eko kvizu JKP ''Čistoća i zelenilo''

Ekipa osnovne škole “2. oktobar” iz Zrenjanina bila je najuspešnija na finalnom takmičenju eko kviza “Prljavo ili čisto – nije isto”, održanom juče u prostoru Kristalne dvorane. Drugo mesto zauzeli su osnovci iz melenačke škole “Dr Boško Vrebalov”, a treće iz OŠ “Branko Ćopić” iz Lukićeva. Takmičenje u poznavanju ekologije, značaju očuvanja životne sredine, ali i spretnosti i brzine organizovalo je zrenjaninsko JKP “Čistoća i zelenilo”. Učešće je uzelo devet osnovnih škola, koje su se nadmetale u nekoliko faza, do jučerašnje finalne.
 
 
 
Otvarajući finalno takmičenje, direktor tog preduzeća Goran Fijat istakao je da JKP “Čistoća i zelenilo” ima društvenu odgovornost u oblasti zaštite i očuvanja životne sredine, ekologije, reciklaže.
“Namera nam je bila da, kroz ovakav vid edukacije i takmičenja, podignemo svest o svim tim važnim stvarima. Učešćem na ovom kvizu, sva deca su na neki način pobednici. Ipak, pravila su takva da na finalu moramo izabrati najboljeg, koji će predstavljati grad Zrenjanin na republičkom takmičenju u Beogradu, u oktobru”, rekao je Fijat i potom podelio zahvalnice za podršku i pomoć u organizaciji eko kviza. Između ostalih, zahvalnicu su dobili Grad Zrenjanin, koju je primio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, kao i članica Gradskog veća u resoru zaštite životne sredine Sanja Žurž Nedeljkov.
 
 
 
Saša Santovac istakao je da država Srbija, pokrajina i grad poslednjih godina ekologiji posvećuju mnogo više pažnje. 
“Potrebno je, međutim, menjati svest ljudi o ekologiji, a to je najbolje učiniti u najmlađem uzrastu, dakle kod dece u osnovnoj školi. Zahvalio bih se javnom komunalnom preduzeću “Čistoća i zelenilo” na odlično organizovanom kvizu, kao i svim školama koje su prihvatile učešće, uz kritiku onima koje nisu prepoznale značaj ovakvog vida edukacije i ekološkog takmičenja”, naznačio je zamenik gradonačelnika. 
 
 
 
Model takmičenja u Zrenjaninu preuzet je od beogradskog JKP “Gradska čistoća”, a podršku organizatorima i učesnicima eko kviza juče je pružio jedan od izvršnih direktora tog preduzeća Aleksandar Radojičić, koji je prisustvovao završnici takmičenja u Kristalnoj dvorani.