Svečano otvoren 61. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije

Prigodnim koncertom učenika Muzičke škole “Josif Marinković” i obraćanjima potpredsednika Pokrajinske vlade Mihalja Njilaša, gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i predstavnika organizatora sinoć je u Zrenjaninu svečano otvoren 61. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije. 
  
 
 
Obraćajući se prisutnima u prepunoj Velikoj sali Kulturnog centra, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš rekao je da je ovaj festival od republičkog značaja, uz nastup svih muzičkih i baletskih škola, što govori o njihovoj dobroj međusobnoj saradnji. 
 
 
- Muzičke i baletske škole daju svoj pečat i poseban doprinos obrazovnom i vaspitnom sistemu u Srbiji i Vojvodini i mislim da bez muzike, bez baleta, plesa, teško možemo zamisliti pravo obrazovanje. Tim školama čestitam na dobroj organizovanosti, a gradu Zrenjaninu na lepoj svečanosti i dobroj organizaciji Festivala. Za Vladu Vojvodine značajno je ulaganje u ovakve festivale i u muzičke talente, kako bi od njih postali muzički pedagozi, stručnjaci, umetnici i muzičari, jer taj potencijal ovde svakako postoji - istakao je Njilaš. 
 
Grad Zrenjanin je, uz Pokrajinsku vladu, podržao ovaj Festival, a gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić poželeo je svim učesnicima Festivala prijatan boravak u našem gradu i puno uspeha na takmičenju, uz uverenje da će Zrenjanin, kao i uvek u sličnim prilikama, biti gostoljubiv i uspešan domaćin.
- Drago mi je i što je naš grad, posle pune 33 godine, ponovo domaćin ove značajne smotre. Narednih dana ugostićemo oko 660 učesnika, iz 64 muzičke i baletske škole iz svih krajeva Srbije, i to će biti takmičenje najtalentovanijih solista i ansambala, u osnovnom muzičkom obrazovanju, koje naša zemlja trenutno ima - kazao je Janjić i osvrnuo se na značajnu ovdašnju muzičku tradiciju. 
 
 
- Zrenjanin je, između ostalog, i grad kulture, a u okviru kulture posebno mesto zauzima upravo muzičko stvaralaštvo. Naša muzička škola “Josif Marinković” decenijama je rasadnik talenata, muzičara i muzičkih pedagoga, od kojih su mnogi ostvarili zavidne karijere u našoj i van naše zemlje. I večerašnji svečani koncert potvrda je tog dobrog rada, i neka on bude najbolji uvod za ono što nam predstoji narednih dana, koje slobodno možemo nazvati “danima muzičkih talenata Srbije u Zrenjaninu” - poručio je gradonačelnik. 
 
 
Učesnicima i gostima Festivala dobrodošlicu i uspešne takmičarske nastupe su poželele i direktorka Muzičke škole “Josif Marinković” i direktorka Festivala Danijela Radaković Derikrava, kao i Slađana Šegavčić, predsednica Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije. 
 
Festival muzičkih i baletskih škola Srbije održava se u Zrenjaninu ponovo nakon 33 godine, jer je prethodno naš grad bio domaćin još 1984. godine. Od danas, pa do subote, 13. maja, u Svečanoj sali Muzičke škole i sali Kulturnog centra Zrenjanina takmičiće se solisti, kamerni ansambli i orkestri iz muzičkih škola širom Srbije i to je jedina manifestacija takmičarskog karaktera u kojoj učenici nastupaju i ocenjuju se ekipno, na osnovu čega se rangiraju i same škole. Festival se održava od 1956. godine, kao redovna godišnja smotra, svake godine u drugom gradu. U saradnji sa školom - domaćinom, Festival organizuje Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije.
 
 
Osim takmičarskih nastupa u Zrenjaninu, tokom trajanja Festivala predviđena su još dva koncerta: u sredu, 10. maja, u Svečanoj sali Muzičke škole “Josif Marinković”, u 19 časova, koncert će održati učenici te škole, dok će poslednje večeri Festivala, kada je predviđeno i svečano zatvaranje, u subotu, 13. maja, u Velikoj sali Kulturnog centra, u 19 časova, nastupiti najuspešniji učesnici.