Svetski dan Crvenog krsta - poseta delegacija iz Arada i Bekeščabe

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obeležava se danas, 8. maja, u znak sećanja na datum rođenja Anri Dinana, osnivača tog najmasovnijeg i jednog od nastarijih humanitarnih pokreta u svetu. Dan Crvenog krsta obeležava i zrenjaninska organizacija, a tim povodom gosti našeg grada danas su predstavnici Crvenog krsta gradova Arad i Bekeščaba, s kojima je oktobra prošle godine potpisan sporazum o saradnji. 
 
 
Za delegacije sve tri organizacije Crvenog krsta prijem u Gradskoj kući su priredili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević i član Gradskog veća Jožef Stojko. Pozdravljajući goste, zamenik gradonačelnika podsetio je na uspostavljenu saradnju organizacija, ali i na odličnu saradnju između Grada Zrenjanina i ovdašnjeg Crvenog krsta.
 
“U nedelji Crvenog krsta imamo niz aktivnosti u koje su uključeni i predstavnici Crvenog krsta iz naših bratskih gradova, a ispunjavamo i jedan od važnijih ciljeva te saradnje, a to je upoznavanje mladih iz naše sredine sa radom Crvenog krsta u Aradu i Bekeščabi. Mi smo ponosni na naš Crveni krst, na sve ono što radi za naš grad i njegove stanovnike, kroz volontersko angažovanje i ispoljavanje humanosti u svakoj prilici kada je to neophodno. Podržavamo sve njihove aktivnosti i dalje ćemo raditi na realizaciji nekih zajedničkih ciljeva”, rekao je Santovac. 
 
 
Sekretarka zrenjaninskog Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević kaže da današnjim danom počinje i “Nedelja Crvenog krsta” koja traje do 15. maja i ove se godine obeležava pod motom “Svuda za svakoga”.
“Crveni krst jeste tu da pomogne svim ugroženim ljudima u našoj lokalnoj zajednici, a to uspevamo zahvaljujući izuzetno dobrom odnosu sa lokalnom samoupravom, i u svakom ozbiljnom gradu ne može ni da bude drugačije. Ta saradnja proizvodi dobre rezultate i pokazuje koliko brinemo o svojim korisnicima. Drago nam je i što danas nastavljamo saradnju sa našim gostima iz Crvenog krsta Arada i Bekeščabe”, kazala je Tanasijević i naznačila najvažnije aktivnosti tokom predstojeće “Nedelje Crvenog krsta”:
 
 
“Organizovaćemo godišnju sednicu Skupštine Crvenog krsta i zahvaliti se svim našim volonterima, bez kojih nema ni Crvenog krsta, na 15 hiljada volonterskih sati koje su uložili u lokalnu zajednicu tokom prošle godine. Organizovaćemo i akciju dobrovoljnog davanja krvi i napraviti veliko motivaciono predavanje za učenike srednjih škola, kao i niz drugih predavanja na razne teme, zatim gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći, promovisaćemo humane vrednosti i organizovati dve predstave o tome. Za starije volontere organizovaćemo i jednodnevni izlet”, nabraja aktivnosti sekretarka Aleksandra Tanasijević.
 
 
Zamenik predsednika Crvenog krsta grada Arada Dragor Benjamin takođe podseća na saradnju organizacija iz tri grada, koja je proistekla iz saradnje Zrenjanina, Arada i Bekeščabe kao bratskih gradova.
“Razmenili smo iskustva i ove godine nastavljamo saradnju. Predstavnici Crvenog krsta Zrenjanina bili su nedavno na jednom seminaru u Aradu, a mi smo danas ovde i radi dalje razmene iskustva i zbog zajedničkog obeležavanja Svetskog dana Crvenog krsta”, objašnjava Benjamin. 
 
 
Crveni krst grada Bekeščabe predstavljala je delegacija koju je predvodila Tot Zoltane, direktorica tamošnje regionalne organizacije. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog ponovnog boravka u Zrenjaninu i proširenja regionalne saradnje. 
“Sarađujemo uspešno i sa organizacijom Crvenog krsta iz Subotice i nadamo se istoj saradnji i sa Zrenjaninom. Razmenjujemo posete i učesnike na takmičenjima Crvenog krsta, i na tim iskustvima ćemo međusobno i da učimo i da gradimo novu saradnju”, rekla je ona.