U osnovnoj školi ''Vuk Karadžić'' obeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Od 2002. godine Svetska zdravstvena organizacija obeležava 10. maj kao Međunarodni dan fizičke aktivnosti “Kretanjem za zdravlje”, sa ciljem podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju fizičkog i mentalnog zdravlja. Nedostatak fizičke aktivnosti je identifikovan kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti koji je odgovoran za 6% svih smrtnih slučajeva u svetu. Procenjuje se da je u svetu fizička neaktivnost primarni uzrok oko 25% slučajeva raka dojke i debelog creva, 27% šećerne bolesti i oko 30% bolesti srca. 
 
 
Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije ili sagorevanja kalorija. Brzo hodanje, šetnja, vožnja bicikla i rolera, ples, penjanje uz stepenice, usisavanje, pranje prozora, rad u bašti...sve to je, po definiciji, fizička aktivnost. Naravno, i svako bavljenje sportom ili vežbanje na časovima fizičkog vaspitanja.
 
 
U organizaciji Sportskog saveza grada Zrenjanina, Crvenog krsta i Grada Zrenjanina dan fizičke aktivnosti obeležen je danas nizom aktivnosti u osnovnoj školi “Vuk Karadžić” - susretom sa poznatim sportistom, časovima vežbanja, edukacijom Crvenog krsta. Delu manifestacije prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, koji je istakao značaj fizičke aktivnosti i ukazao da deca u školskom uzrastu previše vremena provode uz kompjutere, telefone ili televizore, što uzrokuje drugu vrstu problema, pre svega zdravstvenih.
 
 
Salapura je pozdravio učenike viših razreda te zrenjaninske škole, koji su u školskoj sali imali predavanje organizovano od strane predstavnika Crvenog krsta, kao i učenike koji su razgovarali o sportu i sportskom životu sa Vukosavom Đapić Atanacković, vršiocem dužnosti generalnog sekretara Sportskog saveza, učesnicom Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine i državnom rekorderkom u atletici, u sprinterskim disciplinama. 
 
Vukosava Đapić Atanacković održala je u prepodnevnoj smeni i čas fizičkog vaspitanja i vežbi za učenike prvog razreda, koji su takođe upoznati sa značajem fizičkih aktivnosti.  
 
 
Osnovna škola “Vuk Karadžić” primer je škole čiji učenici nastavu fizičkog vaspitanja pohađaju u neadekvatnim uslovima, maloj adaptiranoj sali u dvorištu škole, a pritom postižu odlične sportske rezultate u mnogim disciplinama. Mladim džudistima, rvačima, tekvondistima i drugim sportistima, ali i svim ostalim učenicima, Salapura je poručio da je, pre svega, značajno da se bave nekom fizičkom aktivnošću, a tek onda sportom kao takmičarskom disciplinom. Direktorici škole Tatjani Pavlović poklonio je tom prilikom i lopte i prigodne brošure Sportskog saveza grada Zrenjanina.