Zrenjanin u projektu "Vrtići bez granica"

Memorandum o saradnji između UNICEF-a, Predškolske ustanove Zrenjanin i Grada Zrenjanina, koji se tiče realizacije projekta "Vrtići bez granica 3", a koji se sprovodi u saradnji sa CIP- Centrom za interaktivnu pedagogiju i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisan je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.

 

 

U ime grada Zrenjanina memorandum je potpisao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, dok je to ispred CIP-a učinila izvršna direktorka Milena Mihajlović, a Predškolske ustanove Vladimir Petrović. O značaju projekta, čija će realizacija početi 1. Septembra ove godine, u tri zrenjaninaksa vrtića - "Poletarac", "Maslačak" i "Sunčica" govorila je Aleksandra Kalezić Vignjević .  

Gradonačelnik je istakao da se u zrenjaninskim vrtićima svake godine upiše oko 2.500 dece i da u našim vrtićima, za razliku od mnogih drugih gradova, ne postoje liste čekanja.

 

 

- U prethodnom periodu otvorili smo i nove prostore, vrtić “Alisa u zemlji čuda” u naselju Gradnulica, a imamo i projekte za još dva, na Bagljašu i Putnikovu gde ćemo,  nadam se ove godine i krenuti sa gradnjom. Sve to ukazuje koliko ulažemo u Predškolsku ustanovu i koliko su nam važni naši mališani - rekao je gradonačelnik Janjić.

On se zahvalio UNICEF-u i Ministarstvu prosvete što su izabrali Zrenjanin za grad u kome će biti realizovan ovako značajan projekat i izrazio uverenje da će on biti od velikog značaja za zrenjaninske mališane, posebno one koji nisu u mogućnosti da svoje vreme provode u vrtićima.

Direktor Predškoslek ustanove Vladimir Petrović rekao je da će ovim projketom biti obuhvaćeno 250 zrenjaninskih maišana, uzrasta od 3 do 5,5 godina.

 

 

O projektu:

 

UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa CIP- Centrom za interaktivnu pedagogiju, realizuju projekat "Vrtići bez granica 3 – podrška unapređivanju društvene brige o deci i predškolskog vaspitanja i obrazovanja na lokalnom nivou".  

 

Projekat "Vrtići bez granica", se kao partnerska inicijativa CIP-Centra za interaktivnu pedagogiju, UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  realizuje od 2011. godine sa ciljem iznalaženja novih,  savremenih rešenja za veći obuhvat i bolji kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja dece od 3-5 godina, posebno dece iz osetljivih grupa, u skladu sa strateškim opredeljenjima Srbije.

 

Treća faza projekta (Vrtići bez granica 3),  u kojoj je fokus na pružanju podrške razvoju sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja na lokalnom nivou, realizovaće se u periodu od decembra 2016. godine, do jula 2018. godine. Projekat je usmeren na smanjenje jaza u obuhvatu između dece iz opšte populacije i dece iz osetljivih grupa kroz osnaživanje lokalnih samouprava i predškolskih ustanova za razvijanje politika i programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja usklađenih sa nacionalnim strateškim i zakonodavnim okvirom i prilagođenih potrebama dece i porodice. U ovoj fazi projekta, za razliku od prethodnih u kojima je akcenat bio na manje razvijenim opštinama, fokus je na gradskim sredinama.