Градоначелник обишао Лукино Село, Бело Блато, Стајићево и Ечку

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, заједно са замеником Сашом Сантовцем и помоћником Драганом Ћапином, као и начелницима одељења у Градској управи, обишао је данас насељена места Лукино Село, Бело Блато, Стајићево и Ечку.

Градоначелник обишао Лукино Село, Бело Блато, Стајићево и Ечку

Градоначелник је најпре обишао Лукино Село, а затим је разговарао са представницима Месне заједнице “Бело Блато”.
- Настављамо посете месним заједницама. Видимо да су у сваком селу слични проблеми, мада има и оних специфичних. Овде у Белом Блату манифестација коју мештани организују, традиционална “Кобасицијада”, превазишла је оквире, ипак је ово мало насељено место и заједно са Туристичком организацијом, као и прошле и наредне ћемо заједно организовати све то. Наравно, размотрићемо могућност да манифестација буде једна од манифестација од значаја за град. Сигуран сам да ће бити и лакше организовати је, али и да ће она бити боља и успешнија сваке наредне године - казао је градоначелник.

Градоначелник обишао Лукино Село, Бело Блато, Стајићево и Ечку

Рекао је и да се у том селу мора решити много тога - дивља депонија, улична расвета, да се ревидира пројекат фекалне канализације, будући да је Бело Блато једно од насељених места које је кандидовано за средства од државе за изградњу система фекалне канализације.
- Уз ове пројекте ту су и изградња еко чесме, асфалтирање улица и мислим да ће Бело Блато свакако бити лепше место за живот. Оно што је важно рећи и што је највећи пројекат који ћемо радити у наредном периоду јесте гасификација Белог Блата, преко милион и по евра биће овде  уложено од стране “Србијагаса”, тако да ће и становници и правни субјекти имати могућност да се прикључе на гасовод - додао је градоначелник. 

Градоначелник обишао Лукино Село, Бело Блато, Стајићево и Ечку

Председник Савета месне заједнице “Бело Блато” Мирослав Маркуш казао је да је данашњи састанак био веома садржајан и захвалио градоначелнику и његовим сарадниоцима што су посетили то место.
- Проблема има много, као и у свим насељеним местима, реч је о инфраструктури, асфалтирању улица, изградњи кишне канализације. И нама овде потребна је здрава пијаћа вода, а потребна су и средства за текуће одржавање у школи и поправци објекта месне заједнице. Договорили смо се да ћемо у наредној години почети са тим радовима. За нас је примарно решавање проблема пијаће воде, асфалтирање једне улице и санирање атарског пута - појаснио је Маркуш који је навео да, према последњем попису, овде живи 1307 становника, али да је, нажалост, много људи отишло.

Градоначелник обишао Лукино Село, Бело Блато, Стајићево и Ечку

Како се од представника Савета месне заједнице “Стајићево” могло чути, ситуација у том селу је боља.
Светозар Стефанов и Немања Милинковић, чланови и председник Савета Бојан Јањић навели су да је у Стајићеву током претходних година урађено много тога, а као посебно важну чињеницу истакли су то да је ове године рођено више беба - њих 28 и да је у школи, заједно са предшколцима, 260 деце.  
Ипак, оно што је ургентно, навели су, јесте санирање ударних рупа у селу, димњака на објекту вртића и наставак изградње канализационе мреже.   
Представници те месне заједнице казали су токм данашњег разговора да је у плану да се наредне године обележи сто година села и подигне споменик оснивачу села, пароху Сави Стајићу.    

Градоначелник обишао Лукино Село, Бело Блато, Стајићево и Ечку

У наставку посете, градоначелник се састао и са представицима Савета МЗ “Ечка” - председником Миливојем Петровим и Маринелом Мендреом, који су истакли да је Савет озбиљан и да су то на тај начин и схватли, те да се труде да што боље раде и воде село. 
И у Ечки су проблеми за решавање слични као и у другим насељеним местима. Потребно је санирати асфалт у улицама, завршити изградњу канализационе и фекалне мреже, али и уредити сеоску пијацу, осветлити бициклистчку стазу и реконструисати уличну расвету. 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5431/Obilazak_4_sela_02-12-2019_0.jpg