“Дан поља” стрних жита традиционално организован на огледним парцелама ПСС код Лазарева

Уз присуство помоћника градоначелника Зрењанина Душка Радишића, представника пољопривредних хемијских и семенских кућа, као и индивидуалних произвођача, на огледним парцелама Пољопривредне стручне службе у Лазареву, одржан је „Дан поља“ стрних жита. Организатор је, по традицији, била зрењанинска јединица Пољопривредне стручне службе.

Помоћник Радишић пожелео је произвођачима успешан род и добре приносе, истакавши значај дугогодишње успешне сарадње Града Зрењанина и Пољопривредне стручне службе.


“Данашњи дан је још једна прилика да се захвалимо нашим пољопривредницима на вредном раду, као и Пољопривредној стручној служби која правовремено и стручно брине о стању и развоју приноса на пољима. Због специфичности ситуације узроковане коронавирусом, са нама је данас мањи број пољопривредних произвођача, али они свакако на време добијају правовремене информације од Пољопривредне стручне службе”, истакао је Радишић и подсетио да већ годинама Град Зрењанин обезбеђује финансијска средства како би пољопривредницима била обезбеђена бесплатна анализа земљишта, а интензивно се радило и ради се на уређењу атарских путева и каналске мреже. 

Он се осврнуо и на пројекат прекограничне сарадње, који је такође у вези с активностима Града Зрењанина и Пољопривредне стручне службе.
“Поводом 5. јуна, Међународног дана заштите животне средине, овом приликом желим да истакнем значај пројекта који Град Зрењанин спроводи са партнерима из Румуније у оквиру прекограничне сарадње, где је већи део посла усмерен ка Пољопривредној стручној служби, где кроз радионице пољоривредници добијају информације како да превазиђу проблеме настале услед глобалног загревања, а у оквиру пројекта очекујемо и вредну лабораторијску опрему и опрему за метеоролошке станице”, навео је помоћник градоначелника Зрењанина. 

Кристина Салапура, директор Пољопривредне стручне службе у Зрењанину, пожелела је добродошлицу пољопривредницима на огледне парцеле Пољопривредне стручне службе, уз уверење да ће сарадња и у предстојећем периоду бити успешна као и до сада.

Иначе, на парцелама у Лазареву у сортном макроогледу стрних жита нашао се велики број домаћих и страних сорти. Поред 40 различитих сорти пшенице, оглед је употпуњен сортама ражи, овса, јечма и тритикалеа. Представници свих семенских кућа такође су представили сортимент стрних жита, а представници хемијских кућа су представили многобројне варијанте хербицида у кукурузу, сунцокрету, соји и шећерној репи.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5657/Dan_polja_05-06_0.jpg