Град Зрењанин добар пример спровођења мера популационе политике

Спровођење и унапређење досадашњих мера популационе политике коју спроводи Град Зрењанин била је тема данашњег састанка који је организовао председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић, а на иницијативу помоћника покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, задуженог за Сектор за демографију и бригу о породици, Радоша Пејовића.

 

 

Састанку су присуствовале и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, директорка Центра за социјални рад Зрењанин Оливера Лисица, директорка Центра за пружање социјалне заштите Невена Монтресор и начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе Јелена Драгић.

Радош Пејовић је казао да је Зрењанин први град у Војводини где се организује овакав састанак, а који за циљ има да се сагледају тренутна ситуација и проблеми на тему бриге о породици на терену, и да на основу добијених информација, у складу са политиком секретаријата, буду донете што боље одлуке за демографске мере, како на нивоу Покрајине, тако и на нивоу локалних самоуправа.

Он је изразио задовољство податком из 2019. године да је Зрењанин један од само два града у Војводини који је издвајао више од три одсто средстава из буџета за развијање пронаталитетне политике, а током састанка рекао је да су одређени модели спровођења мера полулационе политике преузети из нашег града, те да би Зрењанин могао послужити као добар пример осталим срединама када је та област у питању.

 


   
Председник Скупштине Јањић казао је да је Град Зрењанин у претходном периоду начинио велики помак што се тиче те теме, било да је реч о разним финансијским помоћима и субвенцијама које пружа Град - од помоћи при остваривању родитељства, помоћи за новорођено дете, поклоне бебама, као и отварању нових јаслених и вртићких група у 14 насељених места и изграђена два нова вртића у граду, те да су створени услови да нема листе чекања уа упис деце, па све до издвајања средстава за ђачке торбе, накнаду трошкова путовања за ученике основних и средњих школа, обезбеђивања средстава за ученичке и студентеске стипендије и финансијску подршку за стручно усавршавање студената и постдипломаца. Он је оценио да је Зрењанин, када се сагледа све оно што је током претходних година рађено на том пољу, могуће један од најбољих градова у Србији.

Начелница СБО Снежана Вучуревић је указала да демографска слика на територији округа слична као и у другим деловима државе и такође истакла да је Зрењанин “идеја водиља” за друге општине Средњобанатског округа које из својих буџета издвајају средства за помоћ деци и породици.

 

 


   
Јелена Драгић је говорила о мерама које спроводи Град Зренајнин и подсетила да се, између осталог, из градског буџета издваја по 50 хиљада динара за свако прво новорођено дете, док се за друго и треће рођено дете издваја по 35.000 динара. Бебама следује и пакет Апотеке Зрењанин, у износу од 6.000 динара, обезбеђују се и ауто седишта за првих 60 беба рођених у зрењанинском породилишту и издвајају се средства за финансијску подршку за вантелесну оплодњу, а да је омогућено и да се поступак признања права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу призна и паровима који желе и друго дете.
Драгић је посебно указала и да су средства намењена за прославу Нове године усмерена за лечење болесне деце.  

 

 

Оливера Лисица је навела да би у још бољем и квалитетнијем спровођењу мера популационе политике Центар за социјални рад могао бити добар сарадник и извор информација са стручним радницима који би могли помоћи у бољем функционисању породице.
Казала је да добра мултисекторска сардња у нашем граду постоји и да се проблеми решавају “у дану”.

Директорка Центра за пружање услуга социјалне заштите “Мост”, основаног 2019. године,  истакла је као посебно важно Психолошко саветовалиште, како за млађу популацију тако и оне који планирају породицу, али и на значај рада дневних центара “Алтернатива” и “Наша прича”, чији се рад такође финасира из буџета Града.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5886/Rados_Pejovic_Zrenjanin_krop.jpg