Комеморација поводом смрти Бранке Јајић: отишао је добри дух новинарског еснафа

Поводом смрти зрењанинске новинарке Бранке Јајић данас је одржан комеморативни скуп у Барокној сали Градске куће. Уз чланове њене породице, присуствовали су представници Града Зрењанина, колеге и пријатељи. Организатори комеморативног скупа били су Град Зрењанин, Удружење новинара Србије и регионални недељник “Зрењанин”, па су се од Бранке Јајић опростили градоначелник Зрењанина Симо Салапура, секретар УНС Нино Брајовић и директор и главни и одговорни уредник листа “Зрењанин” Далибор Бубњевић. Дирљивим обраћањем и песмом, коју joj je посветила мајка, од Бранке се опростила кћерка Јелена.
 
Бранка Јајић била је истакнута новинарка, али и књижевница, рецитатор, водитељка и добитница бројних награда и признања, од којих се издваја Награда града Зрењанина за допринос култури и новинарству.
 
 
 
У листу „Зрењанин“ је као новинарка и уредница провела више од пола века, писала је о разним темама и пратила је различите догађаје, а својим препознатљивим стилом и бираним речима све је то претакала у текстове. Како је истакао Бубњевић, читаоци су је бескрајно волели, ценили и поштовали и она је била не само синоним за лист “Зрењанин”, већ и за новинарство у нашој средини. Бубњевић се, уз биографију Бранке Јајић, подсетио неких карактеристичних детаља из њене новинарске каријере, који одсликавају не само њену стручност и професионалност, већ говоре, пре свега, о њеним људским особинама.  
 
Поред новинарства, написала је и збирку прича „Поднебесје“ коју је недавно издала, као и књигу „Светлосна изворишта“ и често, као водитељ, промовисала разне културне и забавне манифестације.
 
 
 
У име града Зрењанина од Бранке Јајић опростио се градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, истакавши да је, по природи новинарског посла, била увек окренута ка активностима Града Зрењанина, ка изворима информација које је зналачки преносила читаоцима и суграђанима, али да је у својој професионалности увек ишла и корак даље.
- Желела си да помогнеш, даш неки савет или идеју, да личним учешћем допринесеш некој манифестацији или догађају, које је организовао град.  Увек си наше позиве радо прихватала, уносећи у то што радиш ону посебну дозу емоција и личног, унутрашњег света, који те је красио. Знали смо сви за твоју особину да касниш на догађаје са којих извештаваш, али да увек на све стигнеш. Чак и када се дешавају истовремено, па и када су завршени. Увек си налазила начин и имала способност да сазнаш оно најважније, да напишеш и бољи извештај од оних који су целом догађају присуствовали, то ти је било у крви, то те је одржавало у животу, до последњег дана. Била си, пре свега, врсна новинарка, али си била и омиљена рецитаторка, водитељка, књижевница, модератор, организатор, спортиста, једном речју, била си наша и зрењанинска Бранка - рекао је, између осталог, градоначелник Салапура.
 
Секретар УНС Нино Брајовић рекао је да је Бранка Јајић била “добри дух новинарског еснафа”. 
- Била је ведра, насмејана, нежна али одлучна, волела је и поштовала своје колеге, није јој било лако током каријере, али би само одмахивала руком увек када би је питали да ли су јој потребни било каква помоћ или подршка. Свим својим бићем волела је новинарство и људе, а кроз манифестације и програме које је водила сусретала се са својим читаоцима и народом и у Зрењанину и бројним срединама у Србији. Преносила је своју ведрину и на тај начин, имала је огромну енергију и мисију и схватала новинарство не само као професију, већ и као начин живота, у служби грађана и напретка заједнице - истакао је Брајовић.
 
 
 
Бранка Јајић рођена је у Грачацу, у Хрватској. Основну школу завршила је у Зрењанину и матурирала на природно-математичком смеру у Другој зрењанинској гимназији. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, на Одсеку за југословенску и општу књижевност. Похађала је прве постдипломске интердисциплинарне студије комуникологије на Свеучилишту у Загребу, али ју је рат спречио да одбрани магистарску тезу.
 
То је учинила на Техничком факултету “Михајло Пупин” у Зрењанину са темом “Људи који су променили свет - Никола Тесла, Михајло Пупин, Милева Марић, Анштајн и Милутин Миланковић”, где је започела докторски рад посвећен корпоративној друштвеној одговорности.
 
Бранка Јајић новинарством је почела да се бави још за време студија. Писала је за “Вечерње новости”, “Студио Б”, а потом и за “Зрењанин”. Сарађивала је са “Илустрованом политиком”, Радио Новостима, Радио Београдом, Радио Новим Садом, “Војвођанским магазином”, “Панонском зором”, “Улазницом”, као и са локалним телевизијским станицама.
 
Преминула је, после дуже болести, у 69. години и сахрањена на Томашевачком гробљу у Зрењанину. 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6199/komemoracija_branka_jajicDSC_0.jpg