Заменик градоначелника на отварању 12. фестивала стрипа “Стриполис“: Зрењанин препознат и као средина која се залаже за културу

У Културном центру Зрењанина синоћ је отворен “Стриполис“ - 12. фестивал стрипа.
 
Фестивал је отворен изложбом “Свет у облацима – Француска – Србија: Заједничка историја кроз стрип”, која је организована у сарадњи са Француским институтом у Србији.
 
Тим поводом, изложбу је отворио Станислас Пјере, саветник за културу Француске амбасаде и директор Француског института у Србији. Пре самог отварања, заменик градоначелника Саша Сантовац уприличио је пријем у Градској кући за саветника за културу Француске амбасаде и директора Француског института у Србији, Станисласа Пјереа и за директора Културног центра Зрењанин, Горана Маринковића.
 
 
 
 
Заменик градоначелника Саша Сантовац подсетио је да, осим тога што је Зрењанин град спорта, толеранције, с богатом индустријском традицијом, да је и град културе.
- Честе посете амбасадора, посебно у Културном центру, показују да Зрењанин води бригу о култури, а исто тако, амбасаде препознају Зрењанин као град који издваја средства и залаже се за културу. Велико је задовољство што данас у гостима имамо представника амбасаде Француске, саветника за културу и директора Института, и то је прави показатељ да је на овој изложби веома значајно да Зрењанин настави овим путем, а уједно и публика у Зрењанину жели да се врати култури, након свих дешавања са ковидом - рекао је Сантовац и нагласио да у Зрењанину постоји велики број људи који је заинтересован за стрип, јер смо управо ове стрипове читали у детињству и током овог викенда присећаћемо се тих тренутака и да се ту, заправо показује веза између Србије и Француске.
 
 
 
На отварању је говорио Бранко Ђукић, уредник часописа “Стриполис“ и аутор пројекта, а у име организатора публици се обратио Горан Маринковић, директор Културног центра Зрењанина.
 
“Стриполис“ траје до недеље, 19. септембра, а вечерас у Културном центру Зрењанина од 20 часова одржаће се разговор са Борисом Станићем и Данилом Милошевим – Wосток(ом), а након разговора гости ће цртати за публику.
 
 
 
 
У недељу, последњег дана фестивала, од 10 часова организују се пројекције анимираних и играних филмова који су рађени по познатим стрип-серијалима.
 
Организатор фестивала је Културни центар Зрењанина, уредник часописа “Стриполис“ који се објављује у оквиру издавачке продукције КЦЗР је мр Бранко Ђукић, који је уједно и аутор истоименог пројекта, а покровитељи овогодишњег фестивала су Град Зрењанин и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6202/francuski_ataseDSC_0.jpg