Поводом обележавања кампање “16 дана активизма против насиља над женама” шпалир наранџастих ципела, наранџасти гербери за жене жртве насиља у породици

Поводом почетка кампање “16 дана активизма против насиља над женама” на тргу испред Градске куће данас је постављен шпалир 19 наранџастих пари ципела као симбол броја жена које су у 2021. изгубиле живот од стране неког члана породице. 
 
На крају шпалира постављен је транспарент на коме је писало “Ни једна жена мање, ни једна мртва више“, што је слоган међународног дана сећања на жене жртве породичног насиља. 
 
 
На сваку ципелу положен је наранџасти гербер, а цвеће су положили градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик Саша Сантовац са својим сарадницима, начелница Средњовбанатског управног округа Снежана Вучуревић, председник Скупштине града Чедомир Јањић и његов заменик Оливер Митровић, као и представнице Центра за социјални рад и Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина -  “Мост” , одборнице Скупштине града и посланице у покрајинској и републичкој Скупштини. 
 
 
 
Градоначелник Симо Салапура рекао је да се Зрењанин и ове године прикључио глобалној капмањи "16 дана активизма против насиља над женама" која се организује у више од сто земаља света и која се завршава 10. децембра на Међународни дан људских права.
- У склопу кампање, и ове године од 25. новембра до 10. децембра, када је Међународни дан људских права, имаћемо различите акције којима ћемо указати на проблем насиља који је присутан у нашем друштву. Ових 19 наранџастих пари ципела симбол су броја жена које су у 2021. години изгубиле живот од стране неког члана породице, а оно што је важно јесте да о томе треба отворено причати и свакодневно, а о том проблему можемо скретати пажњу широј јавности организовањем оваквих и сличних акција - рекао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
Градоначелник је казао да ће у Зрењанину у наредним данима бити организоване трибине и округли столови, едукације, а да ће "Водоторањ" свих дана бити осветљен наранџастом бојом.
- Да бисмо превазишли овај проблем битно је да се жене економски оснаже, тако смо прошле недеље расписали конкурс за економско оснаживање жена и подстицај развоју женског предузетништва, по први пут ове године, а за ту намену издвојено је 2 милиона динара - рекао је градоначелник. 
 
 
Директорка Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина -  “Мост” Невена Монтресор такође је навела да је према званичној статистици ове године деветнаест жена изгубило живот у партнерском насиљу, насилници су бивши и садашњи партнери и деца тих жена.
 
Монтресор је подсетила да Центар “Мост” у оквиру својих делатности има Прихвалитилиште за жене и децу жртве насиља и трговину људима, као и Продужено становање за жене и децу жртве насиља у породици и жртве трговине људима.
- Циљ ове акције јесте да скренемо пажњу јер, када се насиље пријави, или дође до насиља, онда институције преузимају свој део посла, али на овај начин, превентивно, шаљемо поруку да је нулта толеранција када је у питању насиље - казала је она. 
 
 
Невена Мотресор је указала да се у циљу превенције, између осталог, организују и радионице са младима у школама где се воде разговори о томе шта јесте љубав, а шта није, као и шта је партнерство и шта не.
- У нашем друштву, нажалост, они не препознају то као насиље, него као љубомору и да један шамар није насиље и слично, и то је дубоко укорењено у нашем друштву. Ипак, жене се све више осмељују да пријављују насиље и оно што треба истаћи јесте да је "Зрењанински модел" познат модел у Републици Србији, а он подразумева мултисекторску сарадњу између полиције, тужилаштва, Центра за социјални рад и Центра “Мост”, као задње карике у збрињавању тих жена, дакле, по свакој пријави све те институције поступају и надам се, а и статистика тако каже, да смо многе жене заштитили и да није дошло до смртног исхода и генерално да су се оснажиле и кренуле у живот који подразумева живот без насиља - рекла је она.        

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6302/16_dana_aktivizma_00.jpg