Скупштина РЦР “Банат” одржана у Кикинди: сарадња два већа банатска града требало би да, кроз пројекте, привуче и мање локалне самоуправе

Како је и најављено приликом недавног састанка у Зрењанину градоначелника Зрењанина и Кикинде са представницима Регионалног центра за развој “Банат”, данас је град Кикинда био домаћин седнице Скупштине РЦР “Банат”. Уз градоначелнике оба града, Сима Салапуру и Николу Лукача, у раду су учествовали и званичници општина Житиште, Сечањ и Нова Црња, као и представникци Регионалне привредне коморе Зрењанин.
 
 
 
Сарадња два већа банатска града требало би да, кроз различите пројекте, привуче и мање локалне самоуправе, а улогу РЦР “Банат” у свему томе истакао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура.
- Регионални центар “Банат” јесте тачка окупљања и међусобне сарадње више локалних самоуправа на територији Баната, а сарадња између градова Зрењанина и Кикинде указала се као неопходна, имајући у виду који нас све пројекти очекују, када је у питању развој наших средина. Центар “Банат” нам је партнер и водич кроз екстерне видове финансирања, пре свега преко пројеката прекограничне сарадње и могућности да на такав начин унапредимо неке важне области у нашим локалним самоуправама - рекао је градоначелник Салапура и додао да је у Зрењанину, конкретно, акценат дат на пројектима у области енергетске ефикасности и одрживости. 
 
- Кроз наредне пројекте прекограничне сарадње намера нам је да надоградимо ту област, а када је у питању сарадња с Кикиндом, очекују нас значајни инфраструктурни пројекти и просто, када се развија једна јединица локалне самоуправе, то свакако утиче и на развој оне која је у близини - казао је након данашњег састанка градоначелник Зрењанина. 
 
 
 
Директорка РЦР “Банат” Ирена Живковић објаснила је да је у Кикинди одржана 37. редовна седница Скупштине РЦР “Банат”, те да се данас разговарало о сарадњи на будућим заједничким пројектима, укључујући и израду развојних планова развоја за оба града за период 2022-2030. године.
- У претходном периоду РЦР “Банат” је, из фондова Европске уније, на територији локалних самоуправа коју покрива реализовала пројекте у вредности од близу четири милиона евра. Намера нам је да у наредном периоду новим пројектима конкуришемо за иста или још значајнија средства, у току су израде планова развоја локалних самоуправа и верујем да ће тај период бити и берићетнији, из разлога што подразумева и сарадњу два значајна града која сигурно доноси и нове резултате - рекла је Живковић.
 
 
 
Градоначелник Кикинде Никола Лукач такође је истакао значај данашњег скупа и захвалио се РЦР “Банат” који је окупио све учеснике.
- Значи нам то у лобирању, помагању, креирању одређених стратегија, али и изради пројеката прекограничне сарадње, да нас некако усмере да на прави начин користимо све бенефите и могућности које нам пружају конкурси и међународни фондови. Донели смо одређене одлуке, уговор о начину финансирања у наредном периоду, али и договорили како ћемо једни другима помогнемо. Уз подршку коју имамо и од Аутономне покрајине Војводине, покушаћемо да реализујемо што више пројеката на добробит свих грађана који живе у овом региону, у локалним самоуправама које се наслањају једне на друге. То нам је заједнички циљ и верујем да ћемо максимално искористити фондове који су нам на располагању - изјавио је Лукач.   
 
 
 
Фотографије: Град Кикинда 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6301/RCR_Banat_u_Kikindi_0.jpg