Одржан комеморативни скуп поводом смрти Снежане Пантић, у холу Градске куће отворена Књига жалости

Комеморативни скуп поводом смрти прослављене каратисткиње, европске и светске шампионке Снежане Пантић, рођене Перић, одржан је данас у Барокној сали Градске куће у Зрењанину. У холу Градске куће, вечерас до 20 часова биће отворена Књига жалости. Чланови најуже породице Снежане Пантић, спортисти и спортски радници Зрењанина, њени некадашњи клупски другови и тренери, као и садашњи чланови Карате клуба "Зрењанин", окупили су се у великом броју да одају последњу почаст и евоцирају успомене на једну од најуспешнијих и најтрофејнијих зрењанинских спортисткиња. 
 
 
 
 
О каријери Снежане Пантић, њеним спортским и људским квалитетима, говорили су спортски новинар Будимир Цвијетић, њен први тренер у Карате клубу “Зрењанин” (у једном периоду “Дијамант”) Зоран Јерковић, председник Карате федерације Србије Славољуб Пипер и градоначелник Зрењанина Симо Салапура
 
Снежана Пантић рођена је у Зрењанину 18. јуна 1978. године. Почела је са 11 година да тренира карате и врло брзо наговестила изузетан таленат. Провела је на татамију пуних двадесет година, током којих је освојила на десетине медитеранских, балканских, европских и светских медаља. Најсјајнију је донела 2002. године из Мадрида, окитивши се титулом светске шампионке у апсолутној категорији. Са клупским колегиницама из “Дијаманта” донела је у Зрењанин две титуле европских шампионки, што је успех који у овдашњем каратеу није забележен ни пре, ни после њих. 
 
Опраштајући се од своје најбоље ученице, тренер Зоран Јерковић у сузама се сећао тренинга и комуникације на спортском терену и ван њега.  
- Све што се налазило на путу у твојој спортској каријери, савладала си, ту више није било нових изазова. Постала си планетарна спортска икона, понос града Зрењанина, Војводине и Србије, свих нас. Твоја личност је била снажна и безгранично позитивна, с осмехом који је пленио, храбрио, увесељавао, а сузе си пуштала за сву неправду овог света, па и када на улици случајно видиш сиромаха. Наша комуникација била је специфична, непогрешиво си знала шта значи када те зовем и кажем “Перић”, шта када кажем “Снежо”. Говорила си како си много научила од мене, а сада ја могу да кажем како сам још више научио од тебе - рекао је Јерковић. 
 
 
 
 
Истакавши њен огроман допринос развоју каратеа у нашој земљи, председник Карате федерације Србије Славољуб Пипер захвалио се Снежани Пантић што је била део организације карате спорта у Србији.
- Увек си ти била та која си ишла корак испред свих који су те следили, била си претходница, а уједно и отварала врата будућности карате спорта - казао је, између осталог, Пипер. 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, и сам истакнути каратиста, тренер у карате клубу “Зрењанин” и спортски радник, истакао је да је управо захваљујући Снежани, карате стекао најширу популарност, не само у Зрењанину, већ и у целој Србији. 
- Имао је карате у овој средини своје бројне присталице и пре њених успеха, али не и таквих резултата и тог нивоа интересовања. Управо на овом месту, у овој сали, када је имала тек двадесет година, Снежана је већ заслужила највише градско признање,“Награду града Зрењанина”, 1998. године. Тада је тек наговештавала колико ће медаља донети у свој родни град, свој и наш Карате клуб “Зрењанин” и “Дијамант” - рекао је градоначелник и подсетио на њене најзначајније спортске домете, посебно светско злато у Шпанији и клупске титуле европских шампионки. 
 
- Обележавајући 50 година каратеа у Зрењанину, тај смо успех и ту генерацију безброј пута помињали, као најсјајније бисере у богатој огрлици нашег спортског света. Никада не смемо да заборавимо и медаљу из 1999. године, када су на нашу земљу падале бомбе. Снежана је била на европском првенству у Грчкој, притисак који је у тим мајским данима трпела и који није био само спортски, може да преброди само врхунски спортиста и јака личност. Била је то прва медаља за Савезну Републику Југославију који је неки спортиста освојио, док су бомбардовали његову домовину - поменуо је градоначелник и тај детаљ из њене богате спортске каријере. 
 
 
 
 
- Била је борац на татамију, остала је борац и у животу. Знали смо с каквим се подлим противником борила последњих година, надали смо се некако и веровали да може и овај последњи меч добити, као и толике друге из којих је излазила слављенички подигнутих руку. Нажалост, у четвртак је стигла вест коју нисмо желели да чујемо. Снежаниним одласком карате спорт изгубио је велику и посвећену шампионку, а град Зрењанин личност која је у себи носила посебну спортску харизму, и уградила значајан и вредан сегмент у грађевину коју данас зовемо “Европски град спорта”. Свима нама, који смо Снежану познавали и с њом делили бројне спортске победе и поразе, остаје да се сећамо и оне енергије и оптимизма, оног веровања у успех и победу, да то негде сачувамо заувек, да преносимо и причамо онима који тек почињу да се баве каратеом и спортом уопште, какву су имали шампионку у свом клубу и свом граду. То нам је оставила у наслеђе и то је наша обавеза према њој и њеним резултатима - поручио је с данашњег комеморативног скупа градоначелник Салапура. 
 
Снежана Пантић биће сахрањена сутра, на Новом бежанијском гробљу у Београду, опело почиње у 14.45 часова. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6415/komemoracija_snezana_peric_pantic_0.jpg