Градоначелник посетио Међуопштинску организацију слепих и слабовидих Зрењанин поводом 74 година њеног постојања

Градоначелник Симо Салапура посетио је данас Међуопштинску организацију слепих и слабовидих Зрењанин поводом 74 година њеног постојања.

Председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Зрењанину Атила Крижик рекао је да је та организација основана 4. априла 1948. године и најстарија је организација особа са ивалидитетом у Војводини. 

 

 

Указао је да организација покрива регион средњег Баната са укупно 56 насељених места са територије града Зрењанина, општина Житиште, Сечањ, Нови Бечеј и Нове Црње и броји 324 чланова свих старосних доби од 2 до 91 године. 
- Организацја је ту 74 године и окупља чланове ради њиховог усмеравања и помоћи, посебно деци, али и касније ослепелим лицима, а код којих то буде велики проблем јер долази до депресије, песимизма и изопштавања из свих социјалних сфера живота - навео је он додајући да су слепи и слабовиди исти као и други људи, али да ствари раде на мало другачији начин.
 

 

 

Поздрављајући чланове и њихове госте, међу којима и представници Среднњобанатског управног округа и Јеврејске општине, градоначелник је захвалио што су у организацији слепих и слабовидих Град Зрењанин препознали као партнера у својим активностима.
- Наша сарадња се свакако може унапредити и требало би да имамо бољу интеграцију у округу. Ту смо да разговарамо како помоћи и да направимо дугорочније планове. Све то захтева одређени временски период, а поред Града требало би укључити и покрајинске и републичке субјекте у намери да побољшамо услове ваших чланова, како када је у питању едикација, тако и када су у питању помагала. Вероватно су потребе веће од жеља и наших могућности, али уколико направимо дугорочни план моћи ћемо да имамо извеснију помоћ. Средства која Град опредељује путем конкурса за НВО нису довољна и морамо пронаћи другачији систем финансирања,а надам се да ћемо већ следеће године одвојити финансирање савеза и невладиних организација кроз конкурс - рекао је градоначелник Симо Салапура. 
  

 

 
Секретар Међуопштинске организације Радмила Маринковић је обраћајући се присутнима у име организације навела да пратећи савремени темпо живота организација ради на свеопштем побољшању живота чланова.
- Уз бројне недаће и проблеме са којима смо се сусрели у претходном периоду максимално смо се трудили да ова организација настави са радом и буде ту за све будуце генерације као што је била свих ових година рекла је она.

 

 

Радмила Маринковић је казала и да у организацији чланови добију административну подршку у остваривању Законом преописаних права, права социјалне заштите и свих повластица сходно телесном оштећењу. Кроз радионице, обуке, едукације и свакодневни рад организације чланови се међусобно повезују, друже размењују разна стечена искуства и сазнања као што су савремене технологије које у многоме олакшавају рад и живот слепих и слабовидих особа.
- Уз подршку локалних самоуправа (на чијој територији делује), кровних организација слепих (Савеза слепих Србије и Савеза слепих Војводине), установа културе и привредних предузетника(донатора)пружала је подршку деци у редовном и инклузивном образовању, кроз набавке порилагођеног школског прибора, помагала за читање, писање и програме за рачунаре. У раду са надлежним службама успела је да окружење учини приступачним и без баријера. Свих ових година организација је препознала потребе чланства и оправдала своје постојање - рекла је она. 
.

 

 

Данашња посета градоначелника била је и прилика за разговор о активностима и могућностима и начинима финансирања те, али и других сличних организација са територије Зрењанина, из градског буџета. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6493/gradonacelnik_organizacija_slepih_00.jpg