Одржан “Дан отворених врата”, у оквиру обележавања Дана Европе: “Европски фондови су велика и значајна прилика за Србију”

Скупштина
У организацији Антене Заједничког секретаријата Interreg IPA Програма прекограничне сарадње Румунија - Србија и Града Зрењанина, данас је у Градској кући у Зрењанину одржан “Дан отворених врата” и презентован Програм прекограничне сарадње Румунија - Србија. Под називом “Европа рачуна на вас - Европа рачуна на младе”, “Дан отворених врата” намењен је, пре свега, младима, ученицима и студентима, с обзиром да се ова година у Европи обележава као Европска година младих. Такође, скуп је организован и поводом обележавања Дана Европе, 9. маја. 
 
 
 
 
Уз учешће представника амбасаде Републике Румуније у Србији, Министарства развоја, јавних радова и администрације Румуније, Министарства за европске интеграције Републике Србије, Антене Заједничког секретаријата Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, зрењанинских ученика и студената, скуп је отворио и присутнима се обратио председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић. Подсетио је да је Град Зрењанин укључен је овај Програм од самог почетка, од 2004. године, када је то био Суседски програм и када су пројекти реализовани у области локалног економског и друштвеног развоја и сарадње између институција и људи с обе стране границе.
“Били су то значајни кораци ка оном што је уследило касније, након успостављања ИПА програма и реализације озбиљних инфраструктурних пројеката. У оквиру првог ИПА програма, од 2007. до 2013. године, вредност пројеката износила је близу 20 милиона евра, да би други позив програма достигао већ 75 милиона евра и донео неколико веома значајних инвестиција у град Зрењанин”, истакао је Јањић и поменуо неке од нјазначајнијих реализованих пројеката. 
 
 
 
 
“Захваљујући пројекту “Паметна и одржива потрошња енергије”, Зрењанин је добио прву “паметну зграду” у Банату и успоставио Регионални центар за енергетску ефикасност. Изузетно значајан је и пројекат под именом “Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју”, вредан скоро 14 милиона евра. Истакао бих и набавку возила и опреме за заједничко реаговање у ванредним ситуацијама, односно “Заједничко управљање ризицима од поплава”, чији је носилац такође био наш Регионални центар за развој “Банат”. Вредност тог пројекта износила је 828.000 евра”, рекао је Јањић. 
 
Поручио је и да су европски фондови велика и значајна прилика за Србију, за унапређење у многим областима живота и рада, а да су посебно значајни пројекти посвећени младима, што је и тема данашњег скупа. 
 
 
 
Након уводних обраћања Михајла Дашића, помоћника министарке за европске интеграције у Влади Србије и Руксандре Тутујану, саветнице у Министарству развоја, јавних радова и администрације Румуније, представљена је прекогранична сарадња кроз програме финансиране из ЕУ фондова, као и успешно имплементирани пројекти у областима климатских промена, животне средине и здравља, образовања и инклузивног друштва. 
 
Презентован је и рад Антене Заједничког секретаријата Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, као и Interreg IPA Програм, за период 2021-2027. године. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6554/PREZENTACIJA_IPA_PROGRAMA_0.jpg