Градоначелник на “Жетелачким данима” у Мужљи: то је оно што треба да баштинимо, чувамо и негујемо, то је наш идентитет

“Захваљујући “Жетелачким данима” који се одржавају већ 39 година, ми смо данас духовно богатији. Оно што смо видели овде, на отварању, када су у питању народна игра, ношња, музички инструменти и оно што ћемо видети на њиви, стари обичаји, алати, сама жетва, то је нешто што треба да баштинимо, да чувамо и негујемо. То успешно раде организатори ове манифестације, ја им се на томе захваљујем и то је само још један подстрек за оно што треба Град Зрењанин да ради - да пружимо подршку и промоцији Мужље, подршку неговању старих традиција, заната и обичаја које имамо, јер је то нешто што нас дефинише, неки наш идентитет - поручио је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, отварајући данас у Мужљи “Жетелачке дане”, традиционални етно-фестивал који се организује сваког лета, током једног викенда у јулу месецу.
 
 
 
 
Он се обратио присутнима испред дома Мађарског културно-уметничког друштва “Петефи Шандор”,  где је одржан пригодан културно-уметнички програм у ком су наступили чланови свих генерација МКУД “Петефи”. Учеснике “Жетелачких дана” и госте поздравио је и Палатинуш Ервин, председник Савета МЗ “Мужља”, а међу гостима су, осим градоначелника Зрењанина, били и потпредседница Народне скупштине Републике Србије и потпредседница комитета у скупштини Савета Европе Елвира Ковач, директор Педагошког завода Војводине Пушкаш Јанош и чланови Градског већа града Зрењанина Стојко Јожеф и Саша Кандић
 
 
 
 
Након програма у центру Мужље, фестивалска поворка кренула је ка “Сунчаном језеру”, у Мужљанском риту, ка житном пољу на ком се одвија такмичење у косидби жита на традиционалан начин, онако како се то у овим крајевима радило вековима. Осим такмичења косаца, одевених у народне ношње, на ком су важни детаљи дужина откоса, начин оштрења косе и слагања покошеног жита, саставни део манифестације је и богат “жетелачки доручак” - изложба и дегустација банатских гурманских специјалитета, као саставног дела сваке жетве, пре него што почне косидба. Осим неколико домаћих екипа и Суботичана, традиционално су се косцима придружили учесници из насеља Отелек, у румунском делу Баната. Гостију је било из многих средина у Војводини, а стигли су и из Мађарске.
 
 
 
 
С обзиром да се фестивал одржава у славу жетве, жита и хлеба, пре косидбе је обављено и освећење жита и жетелаца. Такмичарски део је, као и увек, остао, некако, у другом плану. Превагнуло је дружење, добро расположење, шаролика гастрономска понуда, звуци тамбураша, у пријатном амбијенту уз “Сунчано језеро”, на ободу Мужље. У оквиру манифестације, одржано је и такмичење у пецању за најмлађе, а у поподневним часовима следи такмичење у кувању рибље чорбе. За организацију “Жетелачких дана” задужени су месна заједница “Мужља” и Удружење породичних газдинстава “Кластер Фокус”.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6633/ZETELACKI_DAN_2022_0.jpg